Írd be, mit keresel:

Gyors és finom fogások maradék rizzsel

Előfordul, hogy elszámoljuk magunkat főzéskor, és túl sok készül – például rizsből, amivel viszonylag nehéz is kalkulálni. De egyrészt nem szeretünk semmit kidobni, másrészt a rizs szuper alapanyag, harmadrészt kreatívak vagyunk, és szívesen kreálunk új fogásokat.

Cookta - 2016.06.25.
Gyors és finom fogások maradék rizzsel

A rizs nagyon egészséges alapanyag, még a fehér is! Gondoljunk csak bele, hogy Ázsiában hány millió (milliárd!) ember eszi nap mint nap, akár naponta többször, számtalan formában, és nemhogy nem híznak el tőle, de inkább törékeny, karcsú alkatúak. Úgy tartják, hogy csak rizsen is meg lehet élni, mert minden fontos tápanyag megvan benne, lassan lebomló szénhidrát, vagyis keményítő a legfontosabb jellemzője. Szóval nem dobjuk ki, hanem felhasználjuk!

Ha van maradék rizsünk, azt tehetjük például lecsóba, a szaftot kissé felszívja, tartalmasabbá, sűrűbbé teszi. Készíthetünk rakott zöldbabot, rakott kelt, rakott karfiolt fűszeres darált hússal, amit a rizzsel rétegezhetünk, majd tejföllel meglocsolva, sütőben átsütve tálalhatjuk. A maradék rizsnek remek helye van a töltött paprikában vagy a töltött karalábéban, de ha gyors vacsorára vágyunk, 1-2 elhabart tojással és némi finomra vágott zöldséggel össze is piríthatjuk egy serpenyőben. Vagy készíthetünk belőle arancinit, egy szicíliai különlegességet, vagy rizssalátát, rizsfasírtot – ezeknek mutatjuk most a receptjét.

Arancini

Arancini
Forrás:
iStock

Rizssaláta

Hozzávalók: 1-2 bögre maradék főtt rizs, paradicsom, kaliforniai, kápia vagy zöldpaprika, újhagyma, uborka, akár zsenge répa, petrezselyem vagy bazsalikom, olívaolaj, citrom, só, bors, mehet bele még ízlés szerint: tonhal, szeletelt sonka, főtt tojás
 

Elkészítés: A paradicsomot, a paprikát és az uborkát felkockázzuk, az újhagymát felaprítjuk, ha sárgarépát is teszünk bele, azt zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk. Mehet bele zsenge karalábé vagy retek is, bármilyen friss zöldség, amit a piacon megkívántunk. A zöldfűszereket finomra vágjuk, és az összes eddig előkészített alapanyagot tálba tesszük, meglocsoljuk olajjal, citromlével, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk. Készíthetünk joghurtos vagy majonézes öntetet is hozzá, ha úgy kívánjuk. Gazdagíthatjuk cikkekre vágott főtt tojással, csíkokra vágott sonkával vagy lecsepegtetett konzervtonhallal.

Isteni rizssaláta készíthető maradék rizsből

Isteni rizssaláta készíthető maradék rizsből
Forrás:
iStock

Rizsfasírt

Hozzávalók: 1-2 bögre maradék főtt rizs, 1-2 tojás, 1-2 szál újhagyma vagy egy kis csokor snidling, 1/2-1 bögre reszelt sajt, zsemlemorzsa, só, bors, kevés olaj

Elkészítés: A tojást keverőtálba felütjük, sózzuk, borsozzuk, beleöntjük a rizst, a reszelt sajtot, a felaprított újhagymát vagy snidlinget, elkeverjük, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy lágy, de formázható masszát kapjunk. Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd kevés forró olajban megsütjük. Friss salátával, fokhagymás joghurttal vagy tejföllel tálalhatjuk.

Lepényke, fasírt maradék rizsből

Lepényke, fasírt maradék rizsből
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.