Írd be, mit keresel:

Opera szelet, egy elegáns desszert Párizsból

Elképesztően elegáns, nagyon mutatós francia desszert az opera torta. A mandulás piskótalapokat csokoládé- és kávékrémmel töltik, a tetejét tükörfényes csokoládézselé fedi. 

Cookta - 2016.07.29.
Opera szelet, egy elegáns desszert Párizsból

Csupa vaj, tejszín, még több csokoládé és egy kis mandula: ez a lényege az 1900-as párizsi világkiállításra megálmodott tortának. Louis Clichy francia cukrászmester készítette, ám ekkor még nem hódította meg a nagyközönséget. 55 évnek kellett eltenie, hogy Cyriaque Gavillon, az egyik leghíresebb és talán a legelső francia cukrászda, a Maison Dalloyau cukrászmestere némi finomításokkal és újításokkal világhírűvé tegye.

Forrás:
iStock

A tésztája vajjal, csokoládéval és mandulaliszttel gazdagított joconde-piskóta, amihez gőz fölött, üstben verik fel a tojást, míg 45 fokos nem lesz, majd ehhez adják a mandulával elkevert lisztet és az olvasztott csokoládét. Vékony lapokat sütnek, ezt töltik meg a sűrű vajas kávékrémmel és tejszínes csokoládékrémmel, vagyis ganache-sal. 

Urbán Gábor, a Centrál Kávéház cukrászda szerint bár nagyon finom az eredeti opera szelet, ma már túl nehéznek számít, ezért sok helyen könnyebbé, krémesebbé és légiesebbé teszik, természetesen maradva az eredeti ízvilágnál, és csak a textúrákon változtatnak. Az mindenesetre biztos, hogy bárhol találkozunk vele, a már-már klasszikusnak számító desszert alapja minden esetben a kávé, a csoki és a mandula. A Centrálban így étcsokoládés piskóta, étcsokoládés mousse és könnyű fehércsokis kávé mousse rétegekből áll az opera desszert, amit mandulás ropogós réteg tesz izgalmassá, az egészet pedig étcsokoládézselé borítja. 

Forrás:
Centrál Kávéház és Étterem

Az opera tortához hasonló ízvilágú desszert természetesen otthon is készíthető, de a mára már klasszikusnak számító kávéházi sütemény komoly technológiai és alapanyag-ismereti tudást és tapasztalatot igényel – mondja a szakember. Úgyhogy irány a cukrászda vagy a kávéház, esetleg egyenesen a Maison Dalloyau!

Forrás:
Dalloyau.fr

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.