A szabadföldi érett, zamatos paradicsom minden formában fantasztikus, de lepénybe viszonylag ritkán kerül főszereplőként. Pedig mintegy öt perc előkészülettel isteni mediterrán hangulatú fogást készíthetünk belőle – egy kis leveles tésztával és ricottával. Mutatjuk a receptet!

Nyár végén és az ősz első heteiben még dúskálunk a legaromásabb paradicsomokban, amit ügyesen eltehetünk lecsónak vagy szósznak, de salátának, hideg levesnek, töltve is élvezhetjük. De ha egy igazán gyors, nagyon mediterrán fogásban szeretnénk a nyár ízeit összekombinálni, akkor legyen az egy paradicsomos-ricottás lepény.

Paradicsom, ricotta, bazsalikom a főszereplők, bátran szerepelhetnének feltétként egy pizzán, de sokkal gyorsabb és egyszerűbb, ha kész leveles tésztával dolgozunk. Így inkább franciás quiche lesz ez a gyors fogás, amit bármelyik dél-francia városkában készíthetnének, bár ők inkább friss sajtot – fromage frais – használnának ricotta helyett. Így is kipróbálható, és a bazsalikom helyett akár kakukkfűvel.

Forrás:
iStock

Egy gazdag zöldsalátával tálalva könnyű és finom nyáresti vacsora, ami alig fél óra alatt elkészül. Jó étvágyat!

Ricottás-paradicsomos nyári lepény

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 25 dkg ricotta
  • 3 tojás
  • maréknyi reszelt parmezán
  • maréknyi friss bazsalikom
  • 3 paradicsom
  • só, bors

Elkészítés: A leveles tésztát kinyújtjuk, és egy kerek sütőtálba tesszük. 

A ricottát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a 3 elhabart tojást, a maréknyi parmezánt, felaprított bazsalikomot, sót és borsot, összekeverjük, majd a tésztára kenjük egyenletesen, kis peremet hagyva. A cikkekre vágott paradicsommal kirakjuk a tetejét, picit megsózzuk.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20–25 perc alatt megsütjük.

Forrás:
iStock