Írd be, mit keresel:

A 10 legjobb borkorcsolya

Borozgatni, beszélgetni baráti társaságban, egy kellemes estét közösen eltölteni már önmagában is fantasztikus, de a borhoz tökéletesen illő falat, egyszerű étel mindezt még magasabb dimenziókba emelheti. Nem kell nagy dolgokra gondolni, tényleg egyszerű dolgok is megemelhetik az együttlét és az ízek élményét. Mutatjuk kedvenceinket.

Cookta - 2016.09.18.
A 10 legjobb borkorcsolya

Még a kevésbé figyelemreméltó borokkal is csodákat lehet művelni, ha megfelelő finom falatokat kínálunk mellé, de az alábbiak a legjobbakhoz is tökéletesen illenek. Egyszerű és még egyszerűbb borkorcsolyák, finom falatkák kellemes őszi borozáshoz!

1. A legegyszerűbb megoldás, ha finom sonkát, szalámit, friss kenyeret, pár szem fügét és körtét vásárolunk, ezeket csinosan elrendezzük egy nagyobb tálon vagy deszkán vékonyra szelve, a gyümöcsöket cikkekre vágva az asztal közepére tesszük néhány villával. 

2. Hasonló vonal, ha mandulát, mogyorót, diót, néhány maréknyi aszalt gyümölcsöt teszünk tálkákba vagy halmozunk kupacokba. Egészséges és finom, könnyű, akár friss, szezonális gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk a csemegéket.

3. A sajt mindig jó választás a bor mellé. A minőségi érlelt sajtok vagy a házi pácolt sajt falatnyira kockázva, fogvájóval megböködve is tökéletes egy baráti borozáshoz.

4. A sajtos vonalon kicsit tovább haladva készíthetünk parmezáncsipszet. Rém egyszerű, ropogós, karakteres, elképesztően jól illik a borokhoz.

5. Ha már csipsz: akár krumpliból, akár más zöldségből elkészíthetjük otthon is, kis fűszerrel megbolondíthatjuk, de a borokhoz azért óvatosan – nem jó a túl fűszeres kísérő. Sütőben vagy mikróban, olaj nélkül is remek csipszeket készíthetünk.

Forrás:
iStock

6. Kelt tésztából is készíthetünk szuper ropogtatnivalót: a grissini vagy a pizzás csiga is egyszerű, mindkettő jól variálható fűszerekkel. Az olaszok csak tudják, mi illik a jó bor mellé kísérőnek!

7. Pogácsa? Falatnyi finomság, ha nem macerás és hosszadalmas az elkészítése, a legjobb kísérők egyike bor mellé. Pihe-puha, nagyon sajtos és egyszerű megoldásunk van a pogácsa kérdésre…

8. Egy kellemesen fűszeres májpástétom sokkal könnyebben összedobható, mint gondolnánk. Kiadós, ha csirkemájból készítjük, fűszerezhetjük kakukkfűvel vagy kicsit raffináltabban, sokféle zöldfűszerrel. Csak kenyér kell mellé, esetleg egy kis házi chutney

 

Forrás:
Hámori Zsófia

9. Pár perc alatt elkészül a baconbe tekert csirkemáj, amit serpenyőben, sütőben és grillen is elkészíthetünk, de baconbe tekerhetünk egy kimagozott datolyát, negyednyi friss fügét, egy cikk körtét is. Akár többféle változatot is készíthetünk, mindegyik csodásan finom, szaftos…

10. Mini lepények leveles tésztával

A leveles tésztával csodákat csinálhatunk, ráadásul nagyon egyszerűen. Kedvenc partifalatok és legjobb borkorcsolyák – ééés sörkorcsolyák következnek!

Forrás:
iStock

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 kisebb zsenge cukkini
  • 1 marék koktélparadicsom
  • 4 fej gomba
  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű, majoránna, bazsalikom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál szezámmag vagy fekete szezámmag, tökmag, lenmag, napraforgómag
  • só, bors

Elkészítés: A cukkinit és a gombát vékony szeletekre vágjuk, a koktélpradicsomokat félbevágjuk. Egy serpenyőben az olívaolajat felhevítjük, a zöldségeket kissé megpirítjuk rajta, félretesszük.

A leveles tésztát kinyújtjuk vagy kiterítjük, féltenyérnyi téglalapokra vágjuk. A tejfölbe nyomjuk a megtisztított fokhagymát, pár csepp olívaolajjal és csipet sóval összekeverjük.

Minden tésztalapra teáskanálnyi fokhagymás tejfölt kenünk, 3-4 szelet gombát, cukkinit és/vagy paradicsomot teszünk rá, meghintjük zöldfűszerrel, borsot őrölünk rá, megszórjuk szezámmal, tökmaggal, lenmaggal vagy napraforgómaggal, majd 180 fokos sütőbe toljuk.

10 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük, majd melegen vagy langyosan kínáljuk. 

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.