Írd be, mit keresel:

Egy igazán férfias fogás, amit a nők is szeretnek

Férfias fogás, amit egy nő tett világszerte ismertté: ez a burgundi marharagu, a boeuf bourguignon, ami bár francia, szinte elronthatatlan, nagyon egyszerű, isteni finom, melengető téli étel, és nem csak a férfinép rajong érte.

Cookta - 2016.11.20.
Egy igazán férfias fogás, amit a nők is szeretnek

Majdnem olyan, mint a vörösboros marhapörkölt, csak nincs benne paprika, van viszont gomba és répa, de ugyanolyan sűrű, szaftos, elképesztően aromás és gazdag. Szűk fél óra az összeállítása, utána rábízhatjuk a sütőre, a konyhából áradó illatok pedig egyszerűen csodásak, otthonosak, melengetőek. Ha megfelelő alapanyagokkal dolgozunk, akkor tényleg tökéletes fogást tálalhatunk minimális munkával, ami ráadásul egy francia klasszikus.

De mi is a megfelelő alapanyag? A legfontosabb a hús és a bor. Márványos húsrészt válasszunk, így nem fő szét darabokra, de omlós és puha lesz: ehhez tökéletes a marhalapocka, a marhapofa és a marhanyak is. Ami a bort illeti: nem kell különleges francia bort vennünk, de jó minőségű száraz vörösborral érdemes dolgoznunk, ez adja meg a fogás alapízét, a szaft legfontosabb alapanyagát. A főzés során besűrűsödik, savasságával puhítja a húst, minden alapanyagot átitat ízeivel.

Julia Child tette világhíressé ezt a házias és kiadós fogást, ami ezer módon készíthető: vannak, akik gyöngyhagymát is tesznek bele, mások a köretet – a krumplit – is a fűszeres szaftban főzik meg, de kínálhatjuk krumplikrokettel vagy buronyafánkkal is. Nagyon finom, melengető, otthonos fogás, és bár sok borral készül, a hosszú főzés során az alkoholtartalom teljesen elpárolog, így mindenki fogyaszthatja.

Burgundi marharagu (Boeuf bourguignon)

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhahús
  • 20 dkg húsos szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 üveg (7 dl) száraz vörösbor
  • 3 dl alaplé
  • 3 szál sárgarépa
  • 3-4 salottahagyma
  • 20 dkg apró csiperkegomba
  • 3 babérlevél
  • 3 ág kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ág rozmaring
  • 5 dkg vaj
  • só, bors

Elkészítés: A hagymákat, a sárgarépát és gombát megtisztítjuk, a répát felkarikázzuk, a gombát méretétől függően félbe vagy négybe vágjuk. A salottahagymát négybe vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk. A húsos szalonnát apróra kockázzuk, a marhahúst kb. 4×4 centis kockákra vágjuk.

A vajat felhevítjük egy sütőbe is tehető vastagfalú edényben, beletesszük a marhahúst, minden oldalán megkapatjuk kicsit, majd kivesszük, félretesszük.

A visszamaradt zsiradékra kerül a felkockázott húsos szalonna és a felaprított vöröshagyma, ezeket kevergetve addig pároljuk, amíg a hagyma összeesik. Ekkor hozzáadjuk a felkarikázott répát, az előkészített gombát és a negyedelt salottahagymát, majd az elősütött húst.

Összeforgatjuk, majd felöntjük az alaplével és a vörösborral, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zöldfűszereket, felforraljuk, majd lefedve 160 fokos sütőbe tesszük legalább 3 órára.

Megkóstoljuk, ha még nem elég puha a hús, akkor még visszatesszük 30–40 percre.

Ha elkészült, főtt burgonyával, burgonyafánkkal, krokettel vagy friss kenyérrel tálaljuk.

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Férfias fogások

A FÉRFI szívéhez a GYOMRÁN KERESZTÜL vezet az út. Így volt ez régen, és így van ez ma is.

De mi is az, ami felvidítja a férfit, ha evésről van szó? A BOLHAMÉRETŰ ADAGOK és a visszafogott fűszerezés? NA NE! Kerüljön végre a tányérra EMBERES ADAG, legyen íze az ételnek, a főzés és az evés is legyen igazi ÖRÖM – haverokkal, barátnővel vagy családdal, a lényeg: LAKJUNK VÉGRE JÓL!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.