Írd be, mit keresel:

Sült csirke meg burgi, sokkal finomabban

A két leggyakoribb alapanyag a konyhában a csirke és a krumpli, egymással is remekül kijönnek sok fogásban, de nem árt néha variálni. Hála ennek a gyors és egyszerű receptnek ünnepi fogás is kerekedhet belőlük, mutatjuk is, hogyan.

Cookta - 2016.11.24.
Sült csirke meg burgi, sokkal finomabban

A sült csirke és krumpli klasszikus páros, de érdemes néha – vagyis inkább gyakran, legalábbis szerintünk – kicsit variálni, újítani, játszani a fűszerekkel és az alapanyagokkal. Ahogy a krumpli sem őshonos Magyarországon, úgy az édesburgonya is az Újvilágból származik, és szerencsére egyre jobban terjed, sok helyen kapható a téli hónapokban, sőt: már itthon is termesztik! Nem összekeverendő a burgonyával, bár külsőre némileg hasonlít rá, és a krumplihoz hasonlóan a föld alatt növekszik. Viszont nem gömbölyded vagy ovális, hanem csúcsos. Két fő fajta létezik: a világosabb húsú, lilás héjú édesburgonya, aminek gesztenyés az íze, illetve a narancsszínű húsú, sárgásabb héjú fajta, ami ízre a sütőtökhöz hasonlít jobban. Vásárláskor válasszuk a közepes méretű és kizárólag feszes tapintású példányokat: a kicsikkel sok a macera, a nagyobbak pedig olykor fásak lehetnek.

Az édesburgonyát szinte bármihez használhatjuk, amihez egyébként krumplit, akár a kettőt kombinálhatjuk is. Nagyon finom krémlevesnek, sütőben sütve, de megfőzve és vajjal, tejjel pürésítve egy színesebb, édeskésebb krumplipüré gyanánt is, de remek csipszet is süthetünk belőle egészségesen, nem olajban, hanem sütőben.

Hála a fűszereknek, a csirkének is adhatunk izgalmas és ünnepibb ízvilágot, ami nagyon jól harmonizál a sült édesburgonyával: curry, pirospaprika és római kömény, valamint vaj teszik istenien aromássá és omlóssá mind a csirkét, mind a batátát – ez az édesburgonya másik neve –, az ünnepinek is bátran bevállalható fogás pedig kevés munkával és gyorsan összeállítható, majd mehet a sütőbe, és csak néha kell ránézni, locsolgatni, hogy biztosan omlós legyen a hús mindenhol.

Omlós sült csirke fűszeres édesburgonyával

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész csirke
  • 10 dkg lágy vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál curry
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 2-3 ág rozmaring
  • 1 kg édesburgonya
  • só, bors

Elkészítés: A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a curryt, a pirospaprikát, a római köményt, sózzuk, borsozzuk.

A csirkét megmossuk, leszárítjuk, kissé bedörzsöljük sóval kívül és belül, majd ecsettel alaposan megkenegetjük mindenhol a fűszeres vajjal. A hasüregébe rakjuk a megtisztított és cikkekre vágott vöröshagymát és a héjától megszabadított fokhagymagerezdeket, a lábait összekötjük, majd egy tepsibe tesszük, aláöntünk 1,5 dl vizet. 

185 fokra melegített légkeverésre állított sütőbe tesszük, és kb. 45 percig sütjük, közben időnként meglocsoljuk a szafttal.

Az édesburgonyát meghámozzuk – vagy ha vékony a héja, akkor csak alaposan lesikáljuk, leöblítjük, nagyobb kockákra vágjuk, meglocsoljuk a maradék fűszeres vajjal, és alaposan összeforgatjuk. A csirke mellé szórjuk körben a tepsiben, megszórjuk az összetépkedett rozmaringgal, a csirkét ismét meglocsoljuk pecsenyelével, vagy ha maradt a fűszeres vajból, akkor azzal, és visszatoljuk a sütőbe kb. 30 percre. Ha nagyon pirulna, menet közben letakarjuk alufóliával.

Ha szép piros a csirke és a körete is megpuhult, kiveszük a sütőből, fóliával letakarva még 10 percet a gőzben pihentetjük, hagyjuk puhulni, majd tálaljuk. Salátát és egy pohár bort kínálhatunk mellé…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.