Krémes, selymes, fűszeres, napindító turmixnak, finom uzsonnának vagy frissítőnek is ideális, Indiában pedig még a csípős fogások mellé is ezt fogyasztják – meglepő magyarázat is van ennek okára. Több fajtája is létezik, érdemes minél több módon kipróbálni!

Aki már kóstolt életében mangó lassit, tanúsíthatja, hogy az egyik legfinomabb és legizgalmasabb gyümölcsös turmix, köszönhetően elsősorban a mangó különleges aromáinak, semmivel össze nem keverhető fűszeres illatának. Ezt egészíti ki némi joghurt és még némi fűszer és folyadék, amelyek alapvetően meghatározzák a zseniális indiai ital hangulatát és ízvilágát.

A mangó lassinak alapvetően két fajtája van, az édes és a sós-édes, ez utóbbi nagyon izgalmas, mert bár a gyümölcstől és némi édesítőtől édeskés, de határozott mennyiségű só is van benne, illetve némi fűszer, Indiában leggyakrabban őrölt kardamom. Ezt a változatot fogyasztják vízzel kicsit felhígítva csípős ételek mellé, amiben ugye az indiai konyha elég erős. Ennek oka, hogy a mangó-joghurt páros a szájban és a gyomorban is jótékony az erős ételek semlegesítésére. Pár pici korty, ha már nagyon lángol a száj, és pillanatok alatt csillapítja a tüzesség érzetét, ugyanígy a gyomornak is jótékony a nagyon erős fűszerek kellemetlen hatásainak tompításában.

Ha a mangó lassit édes turmixként fogyasztanánk, és határozottan nemet mondunk a sóra, akkor is vanak variációs lehetőségek. Ha a joghurt mellett érdemes hígítani, ezt megtehetjük tejjel vagy egy kis vízzel, ha frissítőnek szánjuk, akkor szódával vagy szénsavas ásványvízzel. Édesítésre használhatunk porcukrot vagy mézet, esetleg sztíviát vagy más természetes édesítőt. És hát a fűszer: bár a mangó karakteres íze nem feltétlenül kíván még extra ízeket, de szokták egy kis sáfránnyal, rózsavízzel vagy lime-lével megbolondítani, a legklasszikusabb és legfinomabb és „leglegleg” fűszere azonban a kardamom. Ezt mindenkinek ki kell próbálnia legalább egyszer: tökéletes boldogság, harmonikus és izgalmas egyszerre, nem mellesleg szuperegészséges.

Már csak egy lényegi pont van, és ez a mangó. Csodás gyümölcs, és bár egyre több helyen és egyre elfogadhatóbb áron kapható nálunk is, nehéz kifogni igazán érett és zamatos példányt, az utóérő gyümölcs félkeményen még kevéssé édes és ízes, és sokszor előfordul, hogy mire megérne, már ütődött, barnul, romlik... Megoldás lehet a konzervmangópüré (mango pulp), ami garantáltan érett és ízes mangóból készül, és napokig készíthetjük belőle az isteni mangó lassit...

Mangó lassi

Hozzávalók:

  • 20 dkg mangópüré
  • 30 dkg joghurt
  • 1,5-2 dl víz
  • 1-2 evőkanál méz (ízlés szerint)
  • 6 szem kardamom

Elkészítés: A kardamomot kés pengéjével egy vágódeszkán összeroppantjuk, majd a zöld héjból kiszedegetjük az illatos magokat, és mozsárban finomra őröljük.

A mangópürét a joghurttal, a mézzel és a kardamommal turmixgépbe tesszük, krémesre mixeljük, majd ízlés szerint hígítjuk vízzel (esetleg tejjel). Még finomabb, ha fél-egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.