Írd be, mit keresel:

Ropogós bőr és omlós hús – ilyen a tökéletes sült csirkecomb

A sült csirkecombnál kevés hálásabb fogás van: pillanatok alatt előkészíthető, változatosan fűszerezhető, és ha sikerül úgy megsütni, hogy a bőre szép piros és ropogós, a húsa pedig szaftos és omlós legyen, akkor mindenkinél sikert arat!

Cookta - 2017.01.25.
Ropogós bőr és omlós hús – ilyen a tökéletes sült csirkecomb

A csirkét gyakran leszólják, komolytalan fogásnak tartják, diétázók kajájaként könyvelik el, pedig jól elkészítve páratlanul finom, ráadásul pénztárcabarát is. Van persze néhány trükkje, de ezek pofonegyszerűek és könnyen betarthatóak – talán az az egy vet fel némi kérdést, hogy jóízű alapanyagot hol tudunk beszerezni. Ez mondjuk minden húsra igaz, szóval az a legfontosabb, hogy legyen egy megbízható hentes, akitől lehetőleg szabadon tartott csirkét tudunk vásárolni.

Sokaknak a ropogósra sült bőr a legfinomabb a csirkecombban, mások idegenkednek tőle, de ha jól van fűszerezve és kellően meg van sütve, akkor bizony sok zsírt már nem tartalmaz, így rábeszélünk minden eddigi tartózkodót, hogy az alábbi recepttel tegyenek egy próbát: nem fogják megbánni!

Az igazán finom, kellemesen fűszeres, omlós húsú és ropogós bőrű sült csirkének a titka némi fűszer, egy kevés bor vagy alma, esetleg narancs vagy citrom, szóval mindenképpen valamilyen savas dolog, ami porhanyóssá teszi a húst, némi hagyma és fokhagyma, amivel együtt sütve a csirke átveszi az aromát, illetve a vaj! Pontosabban zsiradék, ami lehet libazsír vagy kacsazsír is, ha kicsit emberesebben szeretnénk elkészíteni, sőt utána a sült pecsenyeszaftja megdermesztve még kenyérre kenve is nagyon finom – de már nem a diétás kategória… A zsiradék teszi igazán ropogóssá a bőrt, ami a sülésben segít, de nem teszi zsírosabbá magát a húst!

Omlós csirkecomb ropogós bőrrel

Hozzávalók:

  • 4 db egész csirkecomb
  • 2 fej hagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 3 evőkanál lágy vaj
  • 1,5 dl fehérbor
  • só, bors

Elkészítés: A csirkecombokat megmossuk, leszárítjuk, sóval bedörzsöljük. A vajhoz hozzáadjuk az őrölt római köményt, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, borsot őrölünk hozzá, összekeverjük, és a csirkecombokat megkenjük a fűszeres vajjal. Ezt akár reggel vagy előző nap is megtehetjük, majd hűtőbe tesszük, így még finomabb lesz a végeredmény.

A hagymát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, a maradék fokhagymákat félbevágjuk, és egy tepsibe szórjuk, beletesszük a combokat is, 1,5 dl fehérbort öntünk alá. Fóliával letakarjuk.

180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 1 órát pároljuk-sütjük, majd a fóliát levesszük, a combokat meglocsoljuk a fűszeres szafttal, és grill fokozatra állítva még 15-20 percre visszatoljuk a sütőbe, míg szép pirosra, ropogósra sül a bőre.

Tálalhatjuk szerecsendióval fűszerezett krémes krumplipürével, de akár egy könnyű salátával is, vagy párolt zöldséggel. Mindenhogy finom!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.