Írd be, mit keresel:

Nachos, a legjobb mexikói partikaja

Szerencsére sorra nyílnak nálunk is a mexikói éttermek, ahol gyors és friss, izgalmas és fűszeres fogásokkal tehetjük színesebbé étrendünket, sőt már a mozikba is belopta magát az egyik legistenibb partikaja, a nachos. Mi ez pontosan, hogy fogyasszuk, hogy készítsük?

Cookta - 2024.02.05.
Nachos, a legjobb mexikói partikaja

Sokféle nachosszal találkozhatunk, és néha még csalódást is adhat, ha nem azt kapjuk, amire számítunk. Van, ahol csak mártogatóssal, máshol gazdag húsos vagy babos feltéttel kerül asztalra, megint máshol ráolvasztott sajttal és némi tejföllel, no meg egy kis csípőssel. De milyen is az igazi nachos?

Egy végtelenül egyszerű étel, amit a szükség szült, és a pontos történetét is ismerhetjük. 1943-ban készült először az észak-mexikói Piedras Negras városka egyik éttermében, ahova a közelben állomásozó amerikai katonák feleségei egy kései órán bevetődtek. Az étterem ugyan már épp bezárt, de a tulajdonos, Ignacio Anaya szíve megesett a hölgyeken, és körbenézett a konyhán, hogy mit talál. A néhány aznapi maradék tortillalapot cikkekre vágta, reszelt sajttal megszórta, kis savanyított jalapeño paprikával megszórta, és összeforrósította.

Amikor az amerikai hölgyek kérdezték, hogy mi is az, amit kaptak, a leleményes szakács rávágta: „Nacho’s especiales”, vagyis Nacho specialitása, ugyanis a Nacho az Ignacio beceneve. Az ételnek akkora sikere volt, hogy a hírét viték, Nacho pedig tovább kóstoltatta más vendégekkel, közben pedig folyamatosan fejlesztette. Nem sokkal később megnyitotta saját éttermét „Nacho’s Restaurant” névvel, ahol természetesen ez lett a legfőbb étel a kínálatban.

Mivel ugyancsak jól variálható, kinek-kinek ízlése szerint összeállítható ételről van szó, nem csoda a népszerűsége. A sajt kötelező eleme a legtöbb nachostálnak, de kerülhet rá húsos ragu, bab, avokádókrém vagy paradicsomsalsa, hagyma és minden, ami csípős!

Nachos sajttal és háromféle salsával

Hozzávalók:

  • 2 zacskó tortillacsipsz
  • 15 dkg zsírosabb, jól olvadó sajt
  • friss csilipaprika
  • olívabogyó
  • 1-2 szál újhagyma
  • 1 kis paradicsom

A paradicsomsalsához:

  • 2 paradicsom
  • 1/2 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál ketchup
  • só, bors

Az avokádókrémhez:

  • 1 érett avokádó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál citromlé

A sajtszószhoz:

  • 15 dkg cheddar sajt
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 2 dl tej

Elkészítés: Először a szószokkal érdemes kezdeni. A paradicsomsalsához a paradicsomokat felkockázzuk, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és egy késes robotgéppel összemixeljük. Hozzáadjuk a ketchupot, egy kis citromlevet, sót és borsot, kikeverjük.

A sajtszószhoz a cheddar sajtot lereszeljük, egy kisebb forralóba tesszük, hozzáadjuk az étkezési keményítőt, habverővel összekeverjük így szárazon, majd felöntjük a tejjel, ezzel is elkeverjük, majd gyenge tűzön összemelegítjük, folyamatosan kevergetve, sűrűsödésig.

Az avokádókrémhez az avokádót félbevágjuk, a magját kivesszük, majd a gyümölcs húsát kikanalazzuk, egy tálba tesszük, és villával nagyon alaposan összenyomkodjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a citromlevet, sózzuk és összekeverjük.

A nachoshoz a csilipaprikát, az újhagymát és ízlés szerint olívabogyót vékonyra szeletelünk, a paradicsomot apróra vágjuk. A tortillacsipsz egy részét egy nagyobb tányérra tesszük, ráreszelünk egy adag sajtot, majd ismét csipsz jön, és újra sajt, ízlés szerint megszórjuk felaprított csilipaprikával, újhagymával és olívabogyóval, és pár perc alatt összesütjük sütőben vagy mikróban.

Azonnal tálaljuk a paradicsomkockákkal megszórva, a háromféle mártogatóst mellé kínálva.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.