Írd be, mit keresel:

Húsleves csirkéből, ahogy még sosem kóstoltad

Kuba konyháját egyáltalán nem is ismerjük, legfeljebb néhány koktélt, a híres rumos italokat, pedig nagyon izgalmas és kreatív a konyhaművészetük, éppen olyan sok összetevős, mint emblematikus húslevesük, az ajíaco.

Cookta - 2024.02.16.
Húsleves csirkéből, ahogy még sosem kóstoltad

A gazdag leves és a kubai kultúra közötti párhuzamot Fernando Ortiz kubai néprajzkutató találta mondani, mivel szerinte az amerikai, indián, spanyol, francia és afrikai kultúrák hatása éppolyan gazdaggá és színessé tette Kubát, mint amilyen kedvelt levesük, az ajíaco.

De mit is tud ez a híres leves? Gazdag, sűrű, egytálételnek is beillő finomság, ami ezer változatban létezik, ahány ház, annyi módon készül. Mindig van benne hús és többféle krumpli, valamint kukorica, de emellett sokféle finomság kerülhet még a levesbe. A többféle krumpli jelzi, mennyire fontos alapanyag ez Kubában, általában szétfővő és keményebb húsú burgonya is megy a levesbe, így a szétfővő magától besűríti ezt a tápláló, tartalmas, de egyáltalán nem nehéz, sőt kimondottan egészséges fogást, amit tálaláskor mindenki ízlés szerint csilivel, kapribogyóval és tejföllel ízesíthet még saját magának.

Számunkra szokatlan lehet, hogy kukorica is kerül a húslevesbe, valamint az is, hogy ha nem levesként, hanem egytálételként kerül az asztalra, akkor vékony szeletekre vagy kockára vágott avokádóval gazdagítják tálaláskor a kellemesen fűszeres, szegfűszeggel ízesített ajíacót.

Érdemes elkészíteni, nagyon finom és izgalmas alternatíva, egy új húslevessel gazdagodhat a repertoárunk – egy kis egzotikus beütéssel!

Ajíaco (kubai húsleves)

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli (jobb, ha többféle)
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 egész csirkemell
  • 2 fej hagyma
  • 2 húsleveskocka
  • 3 cső kukorica
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 1 evőkanál szemes bors
  • 1 csokor petrezselyem vagy friss koriander
  • 1 avokádó
  • 1/2 citrom

Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, félbevágjuk. A csirkemellet lebőrözzük, a hagymákkal együtt egy fazékba rakjuk, felöntjük 2,5 liter vízzel, felforraljuk, lehabozzuk, majd takarékra vesszük a hőt. A borsot és a szegfűszeget egy teatojásba tesszük, a csirke mellé engedjük, hozzáadjuk a leveskockát, és takarékon 1 órát főzzük.

Közben meghámozzuk és felkockázzuk a krumplit és a sárgarépát, a kukoricát pedig 4-5 darabba vágjuk, ezeket is a leveshez adjuk, és tovább főzzük még fél órát.

Ezután kivesszük a teatojásba zárt fűszereket és a csirkemelleket, kicsit pihentetjük, majd a húst lefejtjük a csontról, darabokra tépkedjük, majd visszatesszük a levesbe, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk.

A petrezselymet vagy a koriandert finomra vágjuk, az avokádót félbevágjuk, bőrét lehúzzuk, húsát felszeleteljük, kis citromlével meglocsoljuk.

A levest tányérokba szedjük, megszórjuk a zöldfűszerrel, megpakoljuk az avokádóval, illetve ízlés szerint kis tejfölt, kapribogyót is kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.