Írd be, mit keresel:

5 klasszikus angol étel, amit itthon is nagyon kajálunk

Az angol konyha nem kifejezetten a népszerű és kifinomult fogásairól híres, de azért van jó néhány olyan, ami világklasszis, ráadásul hasonlítanak is egy kicsit közkedvelt magyaros ételekre. Hunglish receptkedvencek következnek!

Cookta - 2017.04.28.
5 klasszikus angol étel, amit itthon is nagyon kajálunk

Legelőször is itt van az angol reggeli, amiben csupa olyan dolog van, amit amúgy nagyon magyarosnak és ízletesnek tarthatunk külön-külön: sült szalonna és kolbász, tükörtojás, főtt bab és pirított gomba, mindez jó sok kenyérrel… Igazi koleszterinbomba, amit biztos nem párosítanánk így össze reggelire. Aztán itt van a híres angol steak, ami valóságos legenda, és rengeteg mítosz övezi, de végsősoron mégis egy darab hirtelen sütött natúrhús, amire minden konyhának megvan a maga válasza. De lássuk az „igazi” fogásokat!

Fish & chips

Bundás hal és sült krumpli, lehet, nálunk inkább bundás húsos változatban lenne nyerőbb, de mivel az angoloknak sok a haluk, ezért inkább erre voksolnak. Amúgy nálunk is klasszikus a rántott hal, legyen az ponty vagy halrudacska, de még a „balatoni” hekk (ami amúgy tengeri hal) is bundában sült kedvencünk. Az angol változat sörös bundában sül, ami tőlünk sem idegen, a fogáshoz pedig majonézes alapú szósz is jár, illetve főtt zöldborsó, kicsit pürésítve. RECEPT >>

Forrás:
Hámori Zsófia

Skót tojás

A scotch egg tulajdonképpen egy fűszeres fasírt, a közepében főtt tojással. Mondhatnánk, hogy a mi Stefánia-vagdaltunk egyszemélyes változata. Az angol változatban azonban fűszeres kolbászhús és darált marhahús veszi körbe a főtt tojást, amit a klasszikus liszt-tojás-zsemlemorzsa bundában sütnek ki bő olajban. RECEPT >>

Pásztorpite

A Shephard's Pie, vagyis a pásztorok pitéje az egyik legnépszerűbb angol étel, ami valójában egy rakottas: alul egy húsos ragu, felül egy sajtos burgonyapüré, lehetetlen nem szeretni. Hagyományosan marha- vagy bárányhússal készül, sárgarépával vagy zöldborsóval gazdagítva, de nagyon finom pulykával is. RECEPT >>

Répatorta

Sokan amerikainak gondolják, pedig igazi angol sütemény, amit a kényszerűség szült, méghozzá a háború szegénysége. Cukor nem volt, a sárgarépa pedig elég édes volt ahhoz, hogy kiváltsa a cukor egy részét, textúrát és tartalmat is adott a süteménynek. Nyilván akkor nem pakolták tele aszalványokkal és csokidarabokkal, krémsajtos finomság sem került a tetejére, de annyira bevált a fapados alaprecept is, hogy világsztár lett. RECEPT >>

Crumble

Vagyis a morzsasüti! Nálunk inkább úgy ismeretes, mint reszelt süti, de lényegében nagyon hasonló. Nálunk a pitének egy olyan verziója, ahol a töltelék egy vékony tésztarétegre kerül, majd erre morzsolják vagy reszelik rá a tészta egy másik részét. Az angoloknál nem nagyon bajlódtak a tésztával: csak sok gyümölcs, a tetejére szórva az összemorzsolt vaj-liszt-cukor keverék. Persze ennél jóval több van benne, elképesztően jól variálható és minden formában isteni. RECEPTEK >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.