Írd be, mit keresel:

Ropogtatnivaló egészségesebben, mézes-fűszeres magokkal

Nassolni, csipegetni mindenki szeret, de némi lelkiismeret-furdalással tesszük általában, mert a legtöbbször nem igazán egészséges, sőt sok rejtett kalóriát is tartalmaznak a készen kapható ropogtatnivalók. Szerencsére van egészséges házi alternatíva – magokkal!

Cookta - 2017.04.30.
Ropogtatnivaló egészségesebben, mézes-fűszeres magokkal

Nemcsak a mókusok szeretik a dióféléket és különféle olajos magvakat, hanem mi is. Egyrészt finomságuk okán, másrészt azért is, mert nagyon értékes fehérje-, rost- és vitaminforrás mindegyik, legyen szó dióról, mogyoróról, manduláról, kesudióról, tökmagról, földimogyoróról, pisztáciáról vagy az apróbb lenmagról és szezámmagról. Értékes, jótékony zsírokban gazdagok, amelyek szabályozzák a koleszterinszintet, így védik a szív- és érrendszert, rengeteg E-vitamint és káliumot is tartalmaznak. Jó, nem kifejezetten kalóriaszegény egyik sem, ez biztos, de mértékkel igenis nagyon jótékonyak a számunkra, például egy fűszeres, izgalmasnak snacknek elkészítve.

Önmagukban vagy simán megpirítva is finomak ezek a magok, de nagyon egyszerűen izgalmas, fűszeres, édes-sós ropogtatnivalókká varázsolhatjuk egy kis méz, só és fűszerek segítségével. A méz egyrészt tökéletesen elkeverhető a fűszerekkel, és így jól rátapadnak a magok felületére, másrészt sülés közben kicsit karamellizálódik, amitől még finomabb ez az édes-sós rágcsa. Tökéletes vendégvárónak és gasztroajándéknak is, de persze készíthetjük a magunk örömére is egészséges ropogtatnivalónak.

A fűszerek természetesen ízlés szerint variálhatók, az alábbiakban egy kicsit egzotikusabb ízvilágú következik, kicsit csípősen. A sütési időre és hőfokra érdemes nagyon figyelni, könnyen megégnek, túlpirulnak a magok, és azért ahhoz kicsit túl drágák, hogy pocsékba menjenek… Az is fontos, hogy többször átforgassuk a magokat pirítás közben, de ezt nagyon óvatosan, falapáttal vagy fakanállal tegyük.

Mézes-fűszeres pirított mandula

Hozzávalók:

  • 25 dkg mandula
  • 3 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt koriander
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • csipet csilipor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1 evőkanál lenmag

Elkészítés: A mandulát sütőpapírral borított tepsire szórjuk, elegyengetjük, és 150 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 5 percig sütjük.

Közben a mézet egy tálkába tesszük, hozzáadjuk a fűszereket a só kivételével, összekeverjük, majd az elősütött mandulára locsoljuk, egy falapáttal összeforgatjuk, majd egyenletesen megszórjuk a sóval, a szezámmaggal és a lenmaggal, megint össszeforgatjuk, és visszatesszük a sütőbe. 15 percig pirítjuk, de közben 2-3 alkalommal átforgatjuk.

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, akkor lesz igazán ropogós, ha teljesen kihűlt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.