Írd be, mit keresel:

Csodás omlós linzer, pihentetés nélküli tésztával

A linzertészta olyan alaptészta, amit rengeteg módon felhasználhatunk, nem is bonyolult és isteni finom, egyetlen baja, hogy legalább egy órát mindig pihentetni kell. Vannak azonban sietős helyzetek, amikor nincs idő a pihentetésre: ilyenkor jöhet jól ez a puha és omlós, pihentetés nélkül is tökéletes linzertészta.

Cookta - 2017.05.07.
Csodás omlós linzer, pihentetés nélküli tésztával

A linzert nem szoktuk a gyors sütik közé sorolni, mert bár az összeállítása és a sütése is hamar megvan, de a pihentetési idő miatt nem egy ripsz-ropsz desszert. Ennek most vége ezzel a recepttel, amit nem kell pihentetni, összegyúrás után azonnal lehet nyújtani és szaggatni. Egyetlen hátránya, hogy kicsit nehezebb a tésztájával dolgozni, de sűrűn és vékonyan lisztezve nyújtás közben egyáltalán nem ördöngösség. Puha, könnyen deformálódik és szakad, ezért érdemes egy szélesebb pengéjű késsel alányúlni és így átemelni a tepsibe, és csak itt tölteni meg.

A klasszikus linzert általában a sütés után szoktuk tölteni és kettesével összeragasztani, és ilyenkor még várni kell, hogy kicsit felpuhítsa a lekvár a tésztát, ezeknél a cuki kis linzerszíveknél viszont a sütés előtt kerül bele a lekvár, és ezzel sül nagyon finom puhára, illatosra és mesésen omlósra ez a mutatós sütemény. Anyák napja okán most piros meggylekvárral készült, de ízlés szerint eper- vagy málnadzsemmel, de barack- vagy szilvalekvárral is tölthető – mindegyikkel mennyei lesz!

Lekváros linzerszív

Hozzávalók:

  • 20 dkg hideg vaj
  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojássárga
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

Valamint:

  • eperdzsem, málnadzsem vagy meggylekvár (vagy más, ízkés szerint)
  • porcukor a tetejére

Elkészítés: A hideg vajat egy nagyobb lyukú reszelőn egy tálba reszeljük, hozzáadjuk a lisztet és egy csipet sót, és ujjbeggyel gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, figyelve arra, hogy ne nagyon olvadjon meg a vaj. A porcukrot és a reszelt citromhéjat is hozzáadjuk, tovább mancsoljuk, majd a tojássárgákat is hozzáadva gyors és határozott mozdulatokkal összegyúrjuk, majd gombócá formázzuk.

A tésztával nem igazán könnyű dolgozni, mert eléggé ragad és töredezik is, ezért folyamatosan lisztezzük, de mindig csak kicsit, a tésztát és a munkafelületet is. Kinyújtjuk 3 mm vékonyra, és lisztezett formával szíveket szaggatunk belőle, a szívek felének közepébe picurka szívet vagy kört szaggatunk.

Egy szélesebb pengéjű kés segítségével a teli szíveket átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, mindegyikre 1-1 teáskanálnyi dzsemet teszünk, befedjük a lukas szívekkel, szintén a kés segítségével ügyeskedve, hogy ne nagyon deformálódjanak el a szívek. Egy villa segítségével a szívek széleit szépen lenyomkodjuk.

170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 10 perc alatt megsütjük. Csalóka, mert ekkor még kissé nyersnek tűnnek és nagyon puhák, de mire kihűlnek, így lesznek tökéletesek, megszilárdulnak és omlósak lesznek.

Ha kihűltek, csak akkor hintjük meg porcukorral, és vesszük le a tepsiről, tesszük tányérra, tálcára.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.