Írd be, mit keresel:

Instant helyett jobbat mondunk: gyors tésztaleves egészségesen

A különféle ázsiai instant tésztás levesek népszerűsége tagadhatatlan, elég megnézni a boltok kínálatát. Olcsó, gyors, laktat és sokak szerint finom is. De megnéztétek már, mi van benne pontosan?

Cookta - 2017.05.22.
Instant helyett jobbat mondunk: gyors tésztaleves egészségesen

Mindenkivel előfordul, hogy vészmegoldásként instant levest készít, hiszen ehhez csak forró vízre és pár percre van szükség, a tészta eltelít, a leves kellemesen fűszeres – vagy épp tüzesen csípős –, elkészíthető akár az irodai asztalon egy nagyobb bögrében is. Rendben, vészmegoldásnak egyszer-egyszer oké, de inkább ne váljunk függővé, mert az instant leves bizonyítottan nem egészséges, sőt… 2014-ben egy bizonyos dr. Hyun Joon Shi vezetésével kutatást végeztek több ázsiai országban, mert drasztikusan megnövekedett a metabolikus szindrómával küzdők száma. A kutatás eredménye szerint azok, akik sok instant tésztát fogyasztanak, nagyobb arányban küszködnek metabolikus szindrómával. Hogy ez mit is jelent pontosan? A metabolikus szindróma tünetei: emésztési zavarok, magas vérnyomás, magas vércukorszint, hízékonyság és abnormálisan magas koleszterinszint.

Ebben tulajdonképpen semmi meglepő nincs, ha alaposabban megnézzük egy csomag istant tésztás leves összetevőit:

Az időproblémát ezzel persze nem oldottuk meg, de a jó hír, hogy gyors tésztalevest bármikor összedobhatunk 15 perc alatt, ennyi időt pedig mindenki szánjon arra, hogy egészséges, jóféle ételt készít magának. Kicsit drágább (nem sokkal), kicsit hosszabb, kicsit felkészültebb háztartás kell (nem nagyon), de érdemes időnként feltölteni a fagyasztót és a kamrapolcot, és akkor tényleg nagyon egyszerűen készíthetünk egészséges, tápláló, gyors tésztalavest.

Szerencsére ma már minden nagyobb élelmiszerboltban kapható többféle fagyasztott zöldségkeverék, amiből 1-2 marék szuper megoldás, ha épp nincs otthon friss zöldség, vagy nincs idő bajlódni az előkészítésükkel. Egy kis hagymával, fokhagymával, gyömbérrel, curryvel, kurkumával villámgyorsan levessé varázsolható, tehető bele akár egy kis csirke vagy hal, garnéla is, selymesíthető pici tejszínnel vagy kókusztejjel, és üvegtésztával vagy rizstésztával, amelyek főzést nem is igényelnek, még tartalmasabbá tehető – egészségesen!

Ázsiai tésztaleves

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanálnyi reszelt gyömbér
  • 20 dkg fagyasztott ázsiai zöldségkeverék
  • 10 dkg rizstészta
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál curry
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • kevés csili – ízlés szerint
  • 7 dl zöldségalaplé

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, és nagyon apróra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért, ezekkel is pirítjuk kicsit, majd rádobjuk a fagyos zöldségeket, megszórjuk a curryvel, a kurkumával és az őrölt római köménnyel, 3-4 percig kevergetjük, majd felöntjük az alaplével. Forrástól számítva 6–8 percig főzzük, majd beletesszük a rizstésztát, lefedjük, elzárjuk alatta a tüzet, 5 percig pihentetjük, és már tálalhatjuk is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.