Írd be, mit keresel:

Baci di dama, az olasz macaron

A baci di dama, vagyis asszonycsók két édes habcsók csokival összeragasztva. Eredetileg mogyoróval készül, de használható hozzá finomra őrölt dió vagy mandula is, bár a pirított mogyorónak annyira kellemes az íze, és a csokoládéhoz is olyan remekül passzol - tudod, Nutella! - hogy egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni az eredeti recept alapján.

Cookta - 2017.06.10.
Baci di dama, az olasz macaron

Legalább olyan finom, mint a macaron, de sokkal rusztikusabb, és nincs is körülötte annyi "habverés", mint a felkapott francia finomság kapcsán, pedig méltán felvehetné vele a versenyt. Baci di damát (ejtsd: bácsi di dámá) keresve sem találunk a hazai vagy a világ menő cukrászdáiban, mert itt nem a külcsín, hanem a belbecs számít, szóval nem kell szépségesnek, színesnek, extrának lennie – egyszerűen csak nagyon finomnak. Olasz lazaság – és mennyire igazuk van!

Az asszonycsók akkor a legfinomabb, ha van benne egy kis sejtelmes titok, ami a süti esetében a pörkölt, enyhén pirított mogyoró – a pörköléssel plusz, teljesebb, kerekebb ízt adhatunk a süteménynek, illetve az étcsoki – így nem túl édes, teltebb lesz ez a falatnyi desszert, ami tényleg olyan, mint egy meghitt csók. Akár dupla adagot is készíthetünk belőle, mert sokáig eláll jól záródó dobozban vagy üvegben.

Baci di dama (asszonycsók)

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt 
  • 15 dkg török mogyoró
  • 15 dkg vaj
  • 8 dkg cukor 
  • 1 narancs reszelt héja 
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg étcsoki
  • csipet só

Elkészítés: A mogyorót száraz serpenyőbe tesszük, és erős tűzön 6-7 perc alatt, folyamatosan kevergetve megpirítjuk, majd a tűzről levéve átöntjük egy tányérba. Ha kihűlt, lemorzsoljuk a héját, majd ledaráljuk az illatos mogyorót. 

A lisztet, a vajat, a cukrot, a lereszelt narancshéjat, a vaníliás cukrot és a csipet sót tálba tesszük, és a ledarált mogyoróval összegyúrjuk. Hűtőben fél órát pihentetjük.

Diónyi golyókat formálunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, egymáshoz nem túl közel, mert sülés közben kissé kiterülnek. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. a sütőből kivéve hűlni hagyjuk.

Közben a csokoládét felkockázzuk, és gőz fölött megolvasztjuk. Ha kihűltek a mogyorós csókok, az olvasztott étcsokival összeragaszthuk kettesével, és hagyjuk kihűlni, a csokit megdermedni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.