A fűszer az étel lelke, imádjuk variálni, játszani vele. Sokszor elég egy vagy két aroma az ételbe, de vannak olyan fogások, amelyek komplexebb ízekért, fűszerkeverékekért kiáltanak. Ezek nagy részét otthon is elkészíthetjük – olcsóbb, és garantáltan nincs benne adalékanyag.

Számtalan fűszerkeverék csábít a boltok polcain mindenféle hagzatos névvel, mutatós csomagolásban, többnyire borsos áron, és aki figyelmesen elolvassa az összetevőket, láthatja, hogy nagyrészt sót tartalmaznak, amiért őrültség ilyen árat fizetni. Mivel az összetevőket a mennyiségük sorrendjében kell feltüntetniük a gyártóknak és forgalmazóknak, így ha az első helyen a só van, akkor valójában egy fűszerezett sót veszünk. Ráadásul sokszor aromákkal is operálnak, az ízfokozókról már nem is beszélve... 

Vannak persze olyan fűszerkeverékek, amelyeket képtelenség otthon elkészíteni, mert kis túlzással 100-féle fűszer kell egy keverékhez – ilyen például a curry vagy a mézeskalács-fűszerkeverék is, így ezeket nyugodtan vásároljuk meg. Amúgy készítsük magunk a keverékeket – jó játék, és nem lesz benne semmilyen felesleges ízfokozó, sem más adalékanyag.

Forrás:
Pexels

Magyaros fűszerkeverék

  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1,5 evőkanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál morzsolt kakukkfű
  • 1 evőkanál szárított petrezselyem
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum – vagy főzéskor friss fokhagymát reszelünk az ételhez

Olaszos fűszerkeverék

  • 2 evőkanál morzsolt bazsalikom
  • 2 evőkanál szárított majoránna
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum – vagy főzéskor friss fokhagymát reszelünk az ételhez

Provence-i fűszerkeverék

  • 1 evőkanál rozmaring
  • 1 evőkanál morzsolt majoránna
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál őrölt ánizs
  • 1 kávéskanál őrölt babérlevél

Sültcsirke-fűszerkeverék

  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál őrölt bors
  • 1 evőkanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál csilipehely
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum – vagy sütés előtt friss, reszelt fokhagymát és kevés olajat adunk a keverékhez

Sültkrumpli-fűszerkeverék

  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 1 evőkanál morzsolt majoránna
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 kávéskanál csilipehely

Ha egyszerűbb és praktikusabb, akkor sót is adhatunk bármelyik keverékhez már a készítéskor – de biztosan nem fűszerárban vásárolt sót fogunk belekeverni!

Forrás:
StockSnap