Írd be, mit keresel:

Cassata, a szicíliai csodatorta

Ha létezik gazdag torta, akkor a cassata siciliana bizony ilyen. Csokidarabokkal gazdagított könnyű ricottakrém, puha piskóta, marcipán és színes kandírozott gyümölcsök... Igazi ünnepi desszert, ami otthon csak ritkán készül, de a cukrászdák kínálatában állandóan szerepel, mégpedig egymásra licitáló díszítéssel, már-már a giccs határát súrolva...

Cookta - 2017.09.09.
Cassata, a szicíliai csodatorta

A cassata nemcsak különlegesen finom, de nagyon izgalmas a története is. Ha az 1187-ből származó írásos emlékeknek hihetünk, akkor 1000 éves a múltja, és a sziget hódítóinak és őslakosainak közös kreációja. Az arab hódítók kal érkezett a szigetre a 11. század környékén a cukornád és a citrusfélék, helyben adott volt a mandula és a ricotta. A cukorral tartósított citrusok és a krémes ricotta duója már önmagában is nagyon finom, ehhez jött a mandulából és cukorból készülő marcipán, amit egy palermói zárda nővérei kísérleteztek ki a legenda szerint.

Azt is kevesen tudják, hogy Szicília híres a csokoládéjáról, amit későbbi hódítóiknak, a spanyoloknak köszönhetnek. Ma is kis manufaktúrákban készítik a nyers csokikülönlegességet Modica városában, bár ezt talán túlzás lehenne ehhez a sütihez használni borsos ára miatt… Mindenesetre természetesen a csokoládénak is helye lett a desszertben, amelynek hasonló a tölteléke, mint a másik szicíliai jellegzetességnek, a cannolinak.

Ma már nemcsak tortaként találkozhatunk a cassatával: a forró nyarakon parféként vagy fagyitortaként is készítik, illetve kisebb formában, egyszemélyes félgömb alakban is találkozhatunk vele cassatella di Sant'Agata, illetve a népszerűbb minni di Vergini néven, ami szó szerint a Szűz kebleit jelenti – a félgömb alakú sütit ugyanis rendszerint egy szem koktélcseresznyével díszítik…

Aki Szicíliában jár, mindenképpen kóstolja meg, aki otthon készítené, az piskótát töltsön meg ezzel a ricottakrémmel, vonja be vékonyra nyújtott marcipánnal, a tetejét és oldalát kenje le cukorsziruppal, és díszítse sok színes kandírozott gyümölccsel!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.