Írd be, mit keresel:

Vörösboros szőlő – mennyei csemege nem csak sajtok mellé

Pár napja kipróbáltuk a fűszeres lében érlelt szőlős savanyúságot, és mivel a sikere óriási volt, új verzió is készült belőle. Ezúttal vörösborral, piros szőlővel és más fűszerekkel, isteni csemege sós, de akár édes falatok mellé is.

Cookta - 2023.09.22.
Vörösboros szőlő – mennyei csemege nem csak sajtok mellé

Pikk-pakk elkészül, elronthatatlan és határozottan feldob minden fogást, legyen az előétel, főétel vagy desszert. Ugyanúgy passzol egy sajtos falatkához, krémes pástétomhoz, mint sült hús vagy steak mellé, de még egy komolyabb csokifelfújt vagy brownie mellett is remek ellenpont a fűszeres-vörösboros, mélybordó pácolt szőlőszem. Tényleg 10 perc munka van vele, és fantasztikusan finom, az ecetnek és a cukornak köszönhetően valószínűleg sokáig eláll, de ezt még nem teszteltük.

Fűszerként most fahéj, szegfűszeg, koriander és pár szem borókabogyó került a befőtt levébe, minél többet áll, annál aromásabb. Jó tudni, hogy az ízetlenebb vagy akár épp puhulásnak induló szőlőfürt is megmenthető ezzel a módszerrel: a savanyúbb, nem túl karakteres szőlőt is felvidíthatjuk, ha fűszeres befőttnek készítjük el, a puhuló gyümölcs is megmenthető, mert a folyadéktól szépen kikerekedik, nem mellesleg isteni finom is lesz.

Vörösboros-fűszeres szőlő

Hozzávalók:

  • 60 dkg vörös szőlő
  • 30 dkg cukor
  • 2 dl vörösborecet
  • 4 dl vörösbor
  • 1 rúd fahéj
  • 6 szem szegfűszeg
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 4-5 szem borókabogyó

Elkészítés: A szőlőt alaposan megmossuk, leszemezzük, vagy ollóval levagdossuk a fürtről. Leszárítjuk, majd tiszta befőttesüvegbe tesszük.

A fűszereket, a cukrot, a bort és az ecetet egy lábasba tesszük, felforraljuk, és 5 percig főzzük, míg a cukor teljesen felolvad. A forró levet a szőlőre öntjük, hogy teljesen ellepje, majd az üveget lezárjuk. Hagyjuk kihűlni, és 24 órát pihentetjük, csak azután kóstoljuk, tálaljuk.

Hűteni nem szükséges, kóstolás előtt legalább 24 órát érleljük a fűszeres szőlős csemegét.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.