Írd be, mit keresel:

Kérsz egy Bambit? Itt a receptje!

Már réges-rég nem kapható és így nem is kóstolható a hazai első szénsavas üdítő, mégis mindenki ismeri, és a címben elhangzó kérdést mindenki érti. Fogalommá vált, megénekelték, hatalmas kedvenc volt, mégis eltűnt. Mi most elhoztuk a receptjét!

Cookta - 2017.10.16.
Kérsz egy Bambit? Itt a receptje!

Talán az egyetlen üdítő, ami márkanévből kinőtte magát, és mindenféle édes italra, frissítőre használjuk, legyen az szénsavas és palackozott vagy házi készítésű szörp. A Bambi volt az első – és sokáig az egyetlen – üdítő, narancsos íze és pezsgése mindenkit meghódított. Csatos, visszaváltható üvegben árulták 2,5 decis kiszerelésben, 1947-ben kezdte gyártani a Hazai Szikvízüzem, két évvel a II. világháború befejezése után, és egészen 1970-ig gyártották is különféle üzemekben. Felreppent és elterjedt az a sejtés, hogy kátrányból készül, de ez nem igaz: a benne lévő narancsos aromaanyag a szavatossági idő lejártával megváltozott, és ez adta a kellemetlen, kátrányos ízt.

Forrás:
Veddvelem.hu

A Bambiból a későbbiekben – a nagy népszerűség miatt – készült citromos és erdei gyümölcsös változat is, és lassan megjelentek más márkák, mint amilyen a Traubisoda vagy Márka, az Olympos narancs és citromos szénsavas italok, de ezek a külföldi kólagyárak megjelenésével és termékeik hatékony népszerűsítésével szép lassan eltűntek. Időnként, a retró szellemében, egy-egy gyártó megpróbálkozik visszahozni a hazai klasszikusokat, de nem túl sok sikerrel. Mondjuk nem túl egészségesek – igaz, a külhoni licenctermékek sem, viszont néha azért nagyon jólesnek.

Bambi házilag

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 80 dkg cukor
  • 1 üvegcse (25 g) vérnarancsaroma
  • 2-3 citrom kifacsart leve

Elkészítés: A vizet és a cukrot egy lábasba tesszük, elkeverjük, felforraljuk, gyöngyözve 15 percig főzzük, hogy szirupos legyen. Szűrőn át hozzáfacsarjuk a citromok levét, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. Amikor már csak langyos, hozzákeverjük a vérnarancsaromát, majd üvegekbe töltjük.

Szódával, szénsavas ásványvízzel ízlés szerint hígítjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.