Már réges-rég nem kapható és így nem is kóstolható a hazai első szénsavas üdítő, mégis mindenki ismeri, és a címben elhangzó kérdést mindenki érti. Fogalommá vált, megénekelték, hatalmas kedvenc volt, mégis eltűnt. Mi most elhoztuk a receptjét!

Talán az egyetlen üdítő, ami márkanévből kinőtte magát, és mindenféle édes italra, frissítőre használjuk, legyen az szénsavas és palackozott vagy házi készítésű szörp. A Bambi volt az első – és sokáig az egyetlen – üdítő, narancsos íze és pezsgése mindenkit meghódított. Csatos, visszaváltható üvegben árulták 2,5 decis kiszerelésben, 1947-ben kezdte gyártani a Hazai Szikvízüzem, két évvel a II. világháború befejezése után, és egészen 1970-ig gyártották is különféle üzemekben. Felreppent és elterjedt az a sejtés, hogy kátrányból készül, de ez nem igaz: a benne lévő narancsos aromaanyag a szavatossági idő lejártával megváltozott, és ez adta a kellemetlen, kátrányos ízt.

Forrás:
Veddvelem.hu

A Bambiból a későbbiekben – a nagy népszerűség miatt – készült citromos és erdei gyümölcsös változat is, és lassan megjelentek más márkák, mint amilyen a Traubisoda vagy Márka, az Olympos narancs és citromos szénsavas italok, de ezek a külföldi kólagyárak megjelenésével és termékeik hatékony népszerűsítésével szép lassan eltűntek. Időnként, a retró szellemében, egy-egy gyártó megpróbálkozik visszahozni a hazai klasszikusokat, de nem túl sok sikerrel. Mondjuk nem túl egészségesek – igaz, a külhoni licenctermékek sem, viszont néha azért nagyon jólesnek.

Bambi házilag

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 80 dkg cukor
  • 1 üvegcse (25 g) vérnarancsaroma
  • 2-3 citrom kifacsart leve

Elkészítés: A vizet és a cukrot egy lábasba tesszük, elkeverjük, felforraljuk, gyöngyözve 15 percig főzzük, hogy szirupos legyen. Szűrőn át hozzáfacsarjuk a citromok levét, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. Amikor már csak langyos, hozzákeverjük a vérnarancsaromát, majd üvegekbe töltjük.

Szódával, szénsavas ásványvízzel ízlés szerint hígítjuk.