Írd be, mit keresel:

Új különlegesség hódít: ez a fehérjedús, alakbarát ceviche

Külföldön már évek óta kedvelt előétel, és már nálunk is egyre több étterem kínálatában jelenik meg a ceviche. Ha szeretnéd tudni, mi ez pontosan, honnan származik, illetve hogyan tudod elkészíteni otthon ezt az egészséges és egyszerű fogást, akkor már mondjuk is.

Cookta - 2023.10.17.
Új különlegesség hódít: ez a fehérjedús, alakbarát ceviche

A ceviche (ejtsd: szevicse vagy szebicse) egy perui gyökerekkel bíró fogás, friss hallal készül, és a különlegessége az, hogy nem kel főzni, hanem csak pácolni. Aki most meghökken, de szereti a szusit vagy a szasimit, nyugodtan olvasson tovább: a friss nyers halat mindenhol fogyasztják, ahol van tengerpart. Ráadásul a ceviche ,bár nem hőkezelik, mégis gyakorlatilag „megfő” a pácban egy kémiai folyamatnak köszönhetően, amikor a citrusos, savas lével találkozik. Peruban rengeteg olyan kis étkezde van, ahol csak ezt az ételt készítik, mindig frissen, ugyanis nem szabad túlérlelni. A leggyakrabban főtt édesburgonya és kukorica kíséri – az édes zöldségek csillapítják a csili csípősségét.

Ezt a fehérjében gazdag, isteni finom és pofonegyszerű fogást Dél-Amerika számos országa és vidéke átvette, mindenki egy kicsit a maga ízvilágára hangolta, és érdemes is kísérletezni vele, hogy mindenki meglelje a számára legfinomabb változatot. Míg Peruban a felkockázott halhúshoz lime levét, koriandert, hagymát és csilit adnak, addig Chilében grépfrúttal és petrezselyemmel készítik, Hondurasban még egy kis kókusztejet is adnak a páchoz, Mexikóban és Ecuadorban pedig citromos paradicsomszósszal érlelik a nyers halat.

Persze felvetődik a kérdés: honnan szerezzünk be garantáltan friss tengeri halat? Mert a hal veszélyes is tud lenni, ha nem friss! Egyrészt a hazai halakból is isteni finom, például harcsával vagy pisztránggal, de nyugodtan használhatunk kíméletesen felengedett fagyasztott halat – lazacot, tőkehalat, tengeri sügért –, ezek garantáltan frissebben kerülnek lefagyasztásra, mint ahogy frissen hozzánk kerülhetnének. És hogy mit jelent a kíméletes felengedés? A fagyasztott halat nem szobahőmérsékleten, hanem a hűtőben, fokozatosan hagyjuk kiengedni, majd ha felolvadt, már használhatjuk is.

Ceviche

Hozzávalók:

  • 40 dkg halfilé
  • 2 lime
  • 1 kis fej édes hagyma vagy lila hagyma
  • 1 kisebb csilipaprika
  • 1 csokor friss koriander

Elkészítés: A halhúst 1 centis darabokra kockázzuk, egy tálba tesszük. A hagymát megtisztítjuk, ízlés szerint finomra vagy szálasra vágjuk, a halhoz adjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a felkarikázott csilit, a finomra vágott koriandert, és ráfacsarjuk a lime-ok levét. Kanállal összeforgatjuk. 10-15 percet hagyjuk pácolódni, időnként meglocsoljuk a lével.

Ízlés szerint pirítóssal tálaljuk – vagy ahogy Peruban kedvelik: főtt édesburgonyával és kukoricával.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.