Írd be, mit keresel:

Szemvidító színes tészták – házilag, természetesen

Házi tésztát készíteni nem különösebben bonyolult, egy kis rutin és egy tésztagép persze nem árt hozzá, és annyira más a frissen gyúrt tészta, hogy egy-egy ráérősebb napon érdemes eljátszani vele. És ha már játszunk, különlegesebbé is tehetjük, ha megszínezzük.

Cookta - 2023.10.21.
Szemvidító színes tészták – házilag, természetesen

A színes tésztában az a jó, hogy vidám és szemet gyönyörködtető, de jó az is, hogy természetes módon színezhetjük, sőt ezzel ízesíthetjük is. Ha így készítjük, akkor elég hozzá egy enyhébb tejszínes mártás, sajtszósz vagy csak olvasztott vaj és némi parmezán, így tökéletesen kiérződik belőle a színezőanyag íze is.

Alaptészta

A klasszikus gyúrt tésztához 10 dkg finomlisztre 1 tojást és egy csipetnyi sót számolunk, ezt dolgozzuk össze ruganyos tésztává. Némileg változhatnak az arányok, hiszen a tojások semegyforma méretűek, és a liszt sem mindig ugyanúgy viselkedik, de nagyjából ez az arány többnyire működik. Persze ennyi liszttel nem érdemes nekiállni, de a tojások miatt a tízes szorzót nem árt tudni.

Ha színezni akarunk, akkor viszont nedves alapanyag hozzáadásával – mint amilyen a cékla- vagy a paradicsompüré, emelni kell a liszt, sőt a só mennyiségét is!

Mivel színezzünk?

A leginkább elterjedt a zöld spenótos változat, de akár friss bazsalikommal, korianderrel és petrezselyemmel is elérhetjük a zöld színt. A legegyszerűbb módszer ehhez, ha a tésztához szánt tojást egy késes robotgépben vagy botmixerrel a finomra vágott nagyobb maréknyi zöldfűszerrel vagy spenóttal alaposan, simára összeturmixoljuk, majd így adjuk a tésztához. Egy korianderes változatot ITT találtok.

Ha piros tésztát szeretnénk, ahhoz a legjobb a cékla, sőt ennek mennyiségétől függően a rózsaszíntől az egész élénk pinkig színezhetjük a tésztát. Ehhez a kevés vízben megfőtt céklát pépesítjük, majd szitán áttörjük, és 1-2-3 kanálnyit a tojással együtt a liszttel összedolgozzuk. Ha narancsosabb színt szeretnénk, akkor paradicsompürét érdemes használnunk, de működik sült, a bőrétől megszabadított piros kápia paprikával is.

Ha szép élénk színű a tojás sárgája, akkor alapból sárgás lesz a tésztánk, de igazán melengető napsárgára is színezhetjük egy kis kurkumával. Mivel olyan finomra van őrölve, mint a liszt, ezt érdemes csak úgy a liszthez keverni összeállítás előtt, és esetleg 1-2 evőkanál vizet adni a masszához.

Fontos!

A begyúrt tésztát érdemes nyújtás előtt fél órát pihentetni, így könnyebben kezelhető, majd bőséges liszttel nyújtjuk, ízlés szerint formázzuk sodrófával, tésztagéppel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.