Írd be, mit keresel:

Diétás álomdesszert: sült tejpuding nagyon krémesen

A diétás desszerteknél gyakran kompromisszumot kell kötni, mert mégsem olyan finom kalóriaszegényebb alapanyagokkal, vagy a textúrája nem olyan kellemes. A sült tejpudingnál viszont csalhatunk úgy is, hogy tökéletes legyen ízre és állagra is, csökkentett energiatartalma ellenére is...

Cookta - 2024.01.15.
Diétás álomdesszert: sült tejpuding nagyon krémesen

Mi finomabb van egy selymes, rezgős, hideg vaníliás pudingnál? Uzsonnának, desszertnek magában, vagy akár pár szem bogyós gyümölccsel, egy kanálka lekvárral, esetleg fahéjjal vékonyan meghintve – egyszerűen minden formában finom. A baj csak annyi, hogy akkor igazán finom, ha van benne cucc, sok tojással és tejszínnel dúsítva… De nem feltétlenül, kispórolhatunk belőle nem is kevés kalóriát, mint az alábbi receptben.

Hogy alakbarát legyen, a zsiradékot és a szénhidrátot érdemes csökkenteni, így tejből érdemes a soványabbat, 1,5%-osat választani, tejszín helyett pedig kókuszkrémet, így a 30-33%-os zsírtartalmú tejszín helyett a csak 8-10%-os növényi változattal is sokat csalunk, viszont a kókuszkrém jó sűrű, így finom krémes, selymes lesz a végeredmény. A cukor simán kiváltható sztíviával – vagy ha valakinek másmilyen bejáratott diétás cukor a favoritja, akkor cserélje nyugodtan arra. A tojás mennyiségét is lecsökkenthetjük, ha nemcsak főzzük, hanem a krémesre főtt pudingot még egy kis ideig gőzöljük is a sütőben, majd kihűtés után még egy ideig hűtjük – így lesz igazán remegős és tökéletes az állaga.

Bár elsőre macerásnak tűnhet és hosszadalmasnak, igazából minden munkafolyamat gyors és egyszerű – a végeredmény pedig isteni…

Sült tejpuding diétásabb változatban

Hozzávalók:

  • 8 dl tej (1,5%-os)
  • 2 egész tojás + 2 tojássárga
  • 6 dkg sztívia
  • 6 dkg étkezési keményítő
  • 2 dl kókuszkrém
  • 2 rúd vanília

Elkészítés: A vaníliarudat kettévágjuk, a magjait késsel kikaparjuk, majd a hüvellyel együtt egy lábasba tesszük, felöntjük 6 dl tejjel, és felforraljuk, majd a tűzről levéve hagyjuk, hogy minél jobban kioldódjanak a vanília aromái.

Közben a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, hozzáadjuk a sztíviát, elkeverjük, majd a keményítőt és a maradék 2 dl tejet is hozzáadva simára keverjük. Egy szűrőn át a tojásos keverékhez adjuk a vaníliás tejet, átkeverjük, majd a lábasból kidobva a vanília hüvelyét visszaöntjük a tojásos tejet, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett 8-10 perc alatt besűrítjük, majd hozzáöntjük a kókuszkrémet, elkeverjük.

A pudingot 6-8 kis hőálló tálkába öntjük, ezeket tepsibe tesszük, ujjnyi vizet öntünk alá, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett 15-20 percet sütjük, majd kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, és 2-3 órára a hűtőbe tesszük, mert hidegen a legfinomabb -és a legkrémesebb az állaga.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.