Írd be, mit keresel:

Lehetetlennek tűnik a fogyás? Ezeket a hibákat érdemes elkerülni!

Ahogy közeledik a tavasz, és gondolatban már megszabadulunk a vastag és jótékonyan takaró kabátoktól és bő pulcsiktól, egyre sürgetőbbé válik, hogy egy kicsit formába hozzuk magunkat. A diéta sokszor küzdelmesnek tűnik, nem úgy ugrálnak le a kilók, ahogy szeretnénk, a fogyás megtorpan és feladjuk... Nem kell így lennie, ha elkerüljük a legnagyobb diétahibákat.

Cookta - 2024.03.02.
Lehetetlennek tűnik a fogyás? Ezeket a hibákat érdemes elkerülni!

Villámdiéták

A gyors fogyást ígérő, többnyire egyféle fő táplálékot fókuszba helyező hangzatos, és időről időre felkapott diéták először is nem egészségesek, mert a szervezet nem jut hozzá minden szükséges alapanyaghoz, ráadásul könnyen kibillenhet az anyagcsere a normális működésből, ha huzamosabb ideig extrémen szigorú diétát tartunk.

Nem minden a súly!

Igaz, hogy a mérleg egyértelműen megmutatja a testünk súlyát, de a legfontosabb mégis a testzsír aránya. Ha például valaki diétázni kezd, és ezzel párhuzamosan a rendszeres testmozgást is beiktatja az életébe, ami követendő és jó dolog, az például nehezebben veszít a súlyából, mint az, aki nem sportol. Ez pedig azért van, mert az izomtömeg is súly, sőt az izomszövet nehezebb, mint a zsírszövet. Ne az legyen tehát a szempont, hogy mennyire gyorsan adjuk le a feleslegesnek ítélt súlyt, hanem mérjük magunkat centivel is, vagy egyszerűen csak örüljünk annak, hogy mennyivel kényelmesebbek a ruháink.

Ne feledkezzünk meg a zöldségekről és gyümölcsökről!

Az egyik leggyakoribb és legkomolyabb hiba, hogy kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk. Aki azt gondolja, hogy egy paradicsom a szendvicse mellé vagy egy alma megfelelő mennyiség, az súlyosan téved. A WHO – Egészségügyi Világszervezet – ajánlása szerint napi 40 dkg zöldséget és gyümölcsöt tanácsos fogyasztani. Ha ezt követjük, és a tányérunk felét saláta vagy más zöldség (de nem krumpli) tölti ki, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a diétánk sikeresebb lesz, mert az anyagcserére is nagyon pozitív hatással van a zöldek fogyasztása.

A diéta önmagában kevés

A legtöbben íróasztal mögött ülünk a nap jelentős részében, liftet használunk, ha emeletre kell menni, autózunk vagy buszozunk – vagyis nem nagyon mozgunk, ami azt is jelenti, hogy az anyagcserénk lelassul. Rendszeres edzéssel, futással sokkal hatékonyabb kombinálva sokkal hatékonyabb a diéta, de ha ezeket nehéz megszervezni vagy beilleszteni a napirendbe, akkor akár már tempós gyaloglással is sokat tehetünk azért, hogy a kilóktól megszabaduljunk – és a szervezetünk egészségesebb legyen.

Nem minden saláta diétás!

Ha valamit salátának hívnak, azt hajlamosak vagyunk azonnal az egészséges és a diétás ételek közé sorolni, ami becsapós, különösen akkor, ha készen vett salátákról van szó cuccos öntetekkel meglocsolva, amelyek sok zsiradékot és szénhidrátot is tartalmazhatnak, ráadásul gyakran tartalmaznak bundázott és olajban sült húst, krumplit vagy tésztát, pirított kenyérkockát… Diéta esetén érdemes a salátát grillezett vagy sült natúr csirkével vagy hallal kísérni, és csak kevés olívaolajjal és balzsamecettel vagy citromlével ízesíteni.

Kedvcsinálónak pedig mutatunk is néhány diétás salátaötletet:

Csirkés saláta fűszeres joghurtöntettel >>

Színes káposztasaláta alakbarátváltozatban >>

Langyos saláta sült zöldségekkel és fetával >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.