A csokoládé az egyik legnemesebb édesség, a szőke csoki pedig a világ legjobb csokigyártójának tartott Valrhona cég találmánya, és egészen különleges. Bár a véletlen és egy baki szülte, a végeredmény káprázatos, egészen imádnivaló. Ismerjétek meg, nagyon érdemes!

A csokik legjobbjának a magas kakaótartalmú, egészen sötét étcsokikat tartják világszerte a csokiprofik, a fehér csokoládét pedig túl édesnek minősítik, és számba sem veszik, pedig ennek is megvan a helye, ugyanúgy, ahogy a tejcsokiknak. A szőke csoki pedig egy új kategória, ami gyakorlatilag a csak kakaóvajat, cukrot és tejet tartalmazó fehér csokoládéból készül, és a lényege, hogy hosszú és lassú hőkezelésen megy keresztül, ennek során pedig a krémes fehércsokis masszában karamellizálódik a cukor, és szelíden aranyszínűre, szőkére változik a színe, az íze pedig karamelles jelleget kap - egyszerűen ellenálhatatlan.

Forrás:
Valhrona

Az eredeti szőke csoki a Valrhona találmánya, ami egy véletlenül tűzön felejtett fehércsokis keverékből született - megkóstolva pedig felcsigázta és lenyűgözte a csokiszakértőket, és 8 év fejlesztéssel elkészült a Dulcey, ami a nevében is utal a tejkaramellre, ami a spanyolok egyik kedvence, és dulce de leche néven elterjedt világszerte. A Dulcey így hívószó, és mivel kitudódott a készítés fő turpissága, vagyis a hosszú és lassú karamellizálás, így hazai készítők is kísérleteztek a tökéletes szőke csoki előállításával, így ma már csokifüggők és újdonságra nyitottak is kóstolhatják ezt a csodás csokit.

Mivel a fehércsokiban a cukor karamellizálódik, ezért nem fehér, hanem aranyszínű a szőke csoki, amihez nagyon jól illik egy csipet só - mint a karamellhez -, de bármilyen bogyós, savasabb gyümölcs is, amivel ellenpontozhatjuk a csoki édességét.