Írd be, mit keresel:

Így javítsd fel az olcsó paradicsomszószt

Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a házi paradicsomszósznál jobb nemigen akad, de azért nem mindig van időnk pepecselni vele, ráadásul a szósz lelke a zamatos szabadföldi paradicsom, amihez az év nagy részében nemigen jutunk. Marad a konzerv paradicsom, amit viszont nagyon jól fel lehet javítani!

Cookta - 2018.03.26.
Így javítsd fel az olcsó paradicsomszószt

Készen is kapható mindenféle paradicsomszósz, fűszerekkel ízesített és hangzatos nevű üveges és dobozos változat, ami konyhakész és azonnal használható pizzához, tésztához, lasagnéra vagy paradicsomos húsgombóchoz, de ezek árban irreálisan drágák, így sokkal jobban járunk, ha a natúr konzerv paradicsomot választjuk, és mi magunk turbózzuk paradicsomszósszá.

Pürésített vagy hámozott egész paradicsomot konzerves, üveges és papírdobozos formában is találhatunk a boltok polcain, ezek többnyire tartósítószer nélkül készülnek, legfeljebb egy kis citromsavat adnak hozzá, hogy a paradicsom oxidálódjon, és megőrizze szép, élénk színét. Érett, zamatos, szabadföldi paradicsomból készülnek, ami nyersen ugyan nagyon édes, de a hőkezeléstől előjön a savassága, ezért mindenképpen érdemes szelídíteni ezen – a fűszerezés mellett.

A szószosítás első lépéseként érdemes egy kevés olívaolajat adni hozzá, ez lágyítja és selymesíti, lazítja a mártás textúráját. Ezutás a savasság megszelídítésére egy cukrot vagy mézet adunk hozzá – nem sokat és nem is az édesítés a cél, mint a magyar konyhában kedvelt paradicsomleves vagy töltött paprika paradicsomos levénél, hanem csak a savtartalom ellenpontozása. Egy kis só és lehetőleg frissen őrölt bors jön ezután, majd ízlés szerint a fűszerek: olaszos fogásoknál ez alapvetően oregánó vagy bazsalikom, esetleg a kettő keveréke, de ízlés szerint mehet bele kakukkfű vagy provence-i fűszerkeverék is, ha pedig illik az ételhez akkor némi zúzott fokhagyma is.

Ha pizzához vagy lasagnéhez használjuk, akkor már kész is, de ha villámgyors tésztához készül, akkor érdemes egy kis mascarponével összeturmixolni vagy egy lecsöpögtetett konzerv tonhallal összekeverni, és halmozhatjuk is a spagettire vagy pennére, de akár össze is forralható, vagy gazdagíthatjuk lepirított darált hússal vagy gombával, összerotyogtathatjuk reszelt cukkinivel és sárgarépával, maréknyi felaprított olajbogyóval…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.