Írd be, mit keresel:

Babka, az ünnepi töltött kalács

A babka egy kelet-európai gyökerekkel bíró gazdag és édes, vajas kelt tésztával készülő kalács, ami leggyakrabban húsvétra készül - létezik mákos, diós, fahéjas, sőt mostanság már csokis változata is. Isteni!

Cookta - 2018.04.02.
Babka, az ünnepi töltött kalács

A babka szó eredetileg a nagymama – bábuska – becézett formája, és úgy tartják, hogy a csavart töltött tészta hullámai emlékeztetnek a nagymamák vastag szoknyáinak fodraihoz. Ez a gazdag töltött kalács elsőként a zsidó konyhákban készült, de olyan finom és mutatós, hogy a keresztény orosz, lengyel, ukrán családok is átvették ünnepi fogásnak – mint nálunk például a flódnit -, és Amerikában is ismert és nagyon kedvelt sütemény lett, köszönhetően a hagyományaikat és receptjeiket őrző betelepült kelet-európaiaknak, igaz, leginkább csokis vagy mogyorókrémes változatban népszerű a tengerentúlon.

Mivel a babka nem egy gyors kaland, hiszen kétszer kell keleszteni a tésztát, hogy a gazdag töltelékkel kellően meg tudjon emelkedni, és könnyű, foszlós legyen, ezért igazi ünnepi, időt igénylő sütemény, de az elkészítése nem bonyolult. Ami a formázását illeti, készülhet hosszúkás formában, de koszorúnak is, így talán még ünnepibb, ha kellően hosszú rudakat sodrunk a tésztából.

Most mákos töltelékkel készült, mézes és narancsos, isteni, de természetesen ízlés szerint más is kerülhet bele – ki mit szeret!

Mákos babka

Hozzávalók:

  • 43 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl langyos tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 1 narancs
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Valamint:

  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejbe morsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, és 10 percet pihentetjük. A lisztet egy keverőtálba tesszük, elkeverjük a sóval, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt és az olvasztott, de nem forró vajat, és elektromos robotgéppel rugalmas, lágy kalácstésztává dagasztjuk. Kézzel kicsit átdolgozzuk, majd tálba tesszük, letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: A narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk, egy kis edényben a cukorral tűzre tesszük. Amikor forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, a mézet és az őrölt fahéjat, alaposan összekeverjük, félretesszük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen egy kicsit átdolgozzuk, kígyóvá formázzuk, és egy hosszabb, keskenyebb tésztalappá nyújtjuk, majd egyenletesen megkenjük a mákos töltelékkel, és egy josszú kígyóvá feltekerjük. Éles késsel hosszában végig félbevágjuk, majd a két fél rudat összefonjuk, egy sütőpapírral fedett tepsire tesszük, koszorúvá formázzuk, a végeket összenyomkodjuk. Langyos helyen még 30 percet kelesztjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, közben a megkelt babkát lekenjük egy felvert tojással, majd a sütőbe betoljuk, és légkeverés mellett 30 perc alatt megsütjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.