Írd be, mit keresel:

Kringel, az ellenállhatatlan fahéjas csavart kalács

Ki tudna ellenállni egy frissen kisült és illatos töltött kalácsnak, különösen akkor, amikor olyan mutatós is, mint a kringel néven ismert skandináv eredetű csavaros sütemény... Ránézésre ugyan bonyolultnak tűnik, de szerencsére egyáltalán nem az, sőt!

Cookta - 2021.04.28.
Kringel, az ellenállhatatlan fahéjas csavart kalács

Egy finom és foszlós kelt tészta maga a meghittség és az otthonosság, de sokan félnek a készítésétől, pontosabban attól, hogy nem fog megkelni a tészta. Pedig nem kell félni, csak pár apróságra kell figyelni, és akkor egy jó recepttel hihetetlenül foszlós és lágy tésztát kapunk. Ahhoz, hogy szépés könnyű kelt tésztánk legyen, fontos, hogy élő legyen az élesztő, amit úgy ellenőrizhetünk, hogy langyos folyadékkal és egy kis cukorral összekeverve pár percre félreteszünk – ha aktiválódik, vagyis felpezseg, felfut, elkezd dolgozni, akkor jó az élesztőnk, és a tésztában is működni fog majd. Ezután már csak két dologra kell ügyelnünk: egyrészt a tésztába kerülő alapanyagok legyenek langyosak vagy szoba-hőmérsékletűek, mert az élesztő szereti a meleget, másrészt hagyjunk neki időt, hogy kellően dolgozhasson, és könnyű, levegővel teli tésztát tudjon keleszteni.

Az alábbi recepttel nem lehet melléfogni, ha a fentieket betartjuk, nagyon jól kezelhető, ruganyos a tészta, és a csavaros kalácskák formázása sem bonyolult, érdemes kipróbálni, mert mindkit levesz a lábáról.

Kringel – fahéjas csavaros mini kalács

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1,8 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 5 dkg lágy vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál darált mandula – elhagyható

Elkészítés: A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, és 5-10 percre félretesszük, amíg beindul az élesztő. Közben a lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, összekeverjük. A tojást elhabarjuk, a felfutott tejhez adjuk az olvasztott vajjal együtt, finoman átkeverjük, majd a liszthez öntjük. Kézzel összedolgozzuk, míg rugalmas tésztát kapunk belőle, majd gombóccá formázzuk, letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.

Közben a töltelékhez a lágy vajat a cukorral és a fahéjjal alaposan összekeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, majd lelapogatjuk, és egy nagy és vékony téglalappá nyújtjuk, egyenletesen megkenjük a fahéjas-cukros vajjal, meghintjük a darált mandulával, majd a tésztát szorosan feltekerjük. A tésztarudat 8 egyenlő részre vágjuk, mindegyiken sodrunk egy kicsit, majd hosszában félbevágjuk, vagyis nyitott féltekercseket kapunk. Kettesével megtekerve összefonjuk-csomózzuk, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 15-18 perc alatt szép aranyszínűre sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, és ízlés szerint tejjel, tejeskávéval kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.