Írd be, mit keresel:

Csokis banánkenyér egészségesebben – vaj és cukor nélkül

A banánkenyér az angolszász országok kedvelt desszertje, rengeteg változatban készíthető, percek alatt összeállítható, és remek felhasználási módja a túlságosan érett, barnulásnak induló, már kevéssé kívánatos banánoknak. Most csokisan készült, mégis egészségesebben - zsiradék nélkül, mézzel és teljes kiőrlésű liszttel.

Cookta - 2018.05.05.
Csokis banánkenyér egészségesebben – vaj és cukor nélkül

A csokis banánkenyér igazi jolly joker süti, tökéletes vendégvárónak, uzsonnára, de akár reggelire is kicsiknek egy pohár tejjel, nagyoknak tejeskávéval, sőt vihetjük piknikre, kirándulásra is. Belül nagyon puha és illatos, kívül roppanósra sül a kérge, ráadásul hosszan friss marad, intenzíven érződik benne a banán és csupa csoki az egész.

Ebben az egészségesebb változatban nincs sem vaj, sem olaj, a zsiradék szerepét teljességgel átveszi a pépesített édes banán, aminek köszönhetően ráadásul az édesítő mennyisége is csökkenthető, mégis igazi kényeztető sütiélményt ad, de emellett azért is imádnivaló sütike, mert nagyon egyszerű az elkészítése: a száraz és a nedves alapanyagokat csak külön-külön össze kell keverni, majd apránként összevegyteni, és jó krémesre, simára összekeverni. A tészta tovább gazdagítható darabolt dióval vagy aszalt gyümölcsökkel, most csak csokidarabkák kerültek bele, de így is isteni lett – érdemes kipróbálni, ha van néhány túlérett banán a konyhapulton!

Csokis banánkenyér

Hozzávalók:

  • 2 érett banán
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1,5 dl joghurt
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl méz
  • 1 tojás
  • 5 dkg étcsokoládé vagy csokicsepp
  • csipet só

Elkészítés: A banánokat meghámozzuk, egy tálba tördeljük, és villával egészen pépesre összetörjük, elkeverjük, majd elektromos habverővel kihabosítjuk, mintha vaj lenne. Ezután hozzáadjuk a nedves alapanyagokat – a tojást, a vanília-kivonatot, a mézet, a joghurtot, a tejet -, elektromos habverővel simára keverjük. A száraz hozzávalókat – a teljes kiőrlésű lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót egy tálban összekeverjük, majd 2-3 részletben a nedves keverékhez adjuk, mindig elkeverve, míg sima, selymes tésztát kapunk. Ekkor beleforgatjuk a felaprított csokoládét vagy a csokicseppet, és kikent vagy sütőpapírral bélelt téglaformába, pástétomformába öntjük.

175 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 50-55 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd a formából kiborítba és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.