Írd be, mit keresel:

Batata harra, az isteni mediterrán sült krumpli

Ki ne szeretné a sült krumplit? Csak úgy nassolni vagy köretnek is a legnépszerűbb ételek egyike, de őszintén szólva a klasszikus olajban süt változatnál sokkal több rejtezik benne. Aki megkóstolja ezt a fűszeres és izgalmas mediterrán sült krumplit, biztosan egyetért majd ebben!

Cookta - 2018.05.23.
Batata harra, az isteni mediterrán sült krumpli

A batata harra a kelet-mediterrán libanoni konyha egyik kedvence, szó szerint fűszeres krumplit jelent, abbahagyhatatlanul finom, a helyiek előételnek, snacknek is gyakran készítik mártogatósokkal, de köretnek is tökéletes. A ropogósra sült krumplit egy fokhagymás-citromos gezemicében átforgatják némi fűszerrel, majd serpenyőben még pár percet sütik, ettől új szintre lép a krumpli, ráadásul tényleg pofonegyszerű ez a kis plusz, és egyszerűen isteni lesz.

Vannak, akik olajban, mások sütőben sütik elő a krumplit, mindkettőnek van előnye és hátránya: ha forró olajban sütjük, gyorsabban megvan, de nehezebb és költségesebb lesz, ha sütőben, akkor kicsit lassabb, de egészségesebb és kiadósabb is, sőt finomabb is. Újkrumplival és a régi burgonyával is érdemes kipróbálni, a csípősséget pedig mindenki alakítsa saját ízlése szerint…

Batata harra – libanoni fűszeres sült burgonya

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • fél csokor friss koriander és/vagy petrezselyem
  • 1 teáskanál csilipehely vagy cayenne-i bors
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • só, bors

Elkészítés: A krumplit alaposan megmossuk, vagy ha vastagabb a héja, meghámozzuk, 2-2,5 centis kockára vágjuk, és egy sütőpapírral fedett tepsibe öntjük. Sózzuk, borsozzuk, 2 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, alaposan összeforgatjuk, majd szétterítjük úgy, hogy ne fedjék egymást, és 200 fokos sütőben légkeverés mellett 25-30 perc alatt megsütjük, közben egyszer átforgatjuk.

Közben a fokhagymát meghámozzuk, lereszeljük vagy fokhagymanyomón átpréseljük, a petrezselymet, koriandert finomra vágjuk, a citrom levét kifacsarjuk.

Ha kész a krumpli, akkor egy serpenyőben 2 evőkanál olajat felforrósítunk, hozzáadjuk a fokhagymát, a csilit vagy a cayenne-i borsot, a római köményt, a zöldfűszer felét és a citromlevet, majd rápakoljuk a sült krumplit, óvatosan összeforgatjuk és lepirítjuk, majd tálba tesszük, és a maradék zöldfűszerrel meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.