Írd be, mit keresel:

Új egészséges trendi étel hódít – ez a Poke Bowl

Nagyon mutatós, színes, gyönyörűen komponált étel a Poke Bowl, ami a legújabb trendek közé tartozik az egészségesen táplálkozók és a fine dining világban is. Tulajdonképpen a szintén népszerű Buddha-tál egyfajta változata, azzal a különbséggel, hogy kötelező eleme, sőt lényege a nyers és friss pácolt tengeri hal.

Cookta - 2018.06.01.
Új egészséges trendi étel hódít – ez a Poke Bowl

Nekünk elsőre úri huncutságnak tűnhet a friss halat nyersen enni, ráadásul ennyiféle színes alapanyaggal tálba rendezni, de ne legyünk ennyire szigorúak, és nézzük meg, honnan is származik. A poke (ejtsd: poké) Hawaii szigetéről származik, elsőként a halászok készítették maguknak a feldolgozott halak leeső, apróbb részeiből, és maga a szó is szeletelést, darabolást jelent. Ezeket a haldarabkákat szójaszósszal, szezámolajjal, egy kis újhagymával, csilivel összekeverték, és már készen is volt a tápláló, gyors és finom fogás maceramentesen, praktikusan és szinte percek alatt. A nyers halsaláta népszerűsödésével aztán a helyiek rizzsel, szezámmaggal, zöldségekkel és friss ananásszal tálalták fel.

Először amerikai éttermek fedezték fel a pokében rejlő lehetőséget, hiszen mindig szükség van újdonságra a repertoárban, ez a fogás pedig nagyon jól alakítható, személyre szabhatő, kellően attraktív, nem mellesleg kiválóan előkészíthető rengeteg változatban egy profi konyhán, ráadásul már idejét múlta a nyers halfélékkel készülő sushi és a perui nyers halsaláta, a ceviche is, így éppen jókor jött új trendnek.

A Buddha-tál sikerével párhuzamosan tehát egy ínyencebb, egészséges és kreatív, szemet-szájat gyönyörködtető fogás született, és bár a friss tengeri hal nálunk nem tartozik a legolcsóbb alapanyagok közé, azért most már sok helyen beszerezhető, és nem kell sok belőle, ha mi magunk is szeretnénk ilyen meséses szép poke-tálat készíteni.

Pácolt hal poke-tálhoz

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 25 dkg friss lazacfilé – de lehet tonhal, más tengeri hal is
  • diónyi gyömbér
  • 1 újhagyma vagy néhány szál snidling
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 1/2 csilipaprika
  • 1 citrom reszelt héja + a leve a tálaláshoz
  • 1 teáskanál szezámmag

Elkészítés: A halat felkockázzuk, tálba tesszük, meglocsoljuk a szójaszósszal és a szezámolajjal, összeforgatjuk. A gyömbért, az újhagymát vagy snidlinget és a csilit finomra vágjuk, a halhoz adjuk a citrom reszelt héjával és a szezámmaggal együtt, összekeverjük, és hűtőbe tesszük fél órára.

Közben előkészítjük a többi alapanyagot – rizst, quinoát vagy kölest, valamilyen gabonát főzünkk, kedvünk és a hűtőnk kínálata szerint zöldségeket darabolunk, ha szükséges, megpároljuk – bármi kerülhet bele, ami egészséges és színes, minél kreatívabbaj vagyunk, annál jobb -, majd a tálat összeállítjuk, a halat a tetejére kanalazzuk, a páclével és a citromlével ízesítjük, és már ehetjük is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.