Írd be, mit keresel:

Ajoblanco, a legegyszerűbb főzés nélküli hűsítő leves

Ha nyár és meleg, akkor érdemes a mediterrán konyhák környékén szimatolni frissítő és könnyű fogásokat keresgélve. A spanyolok például hihetetlen jók főzés nélküli hideg levesekben, mint amilyen az ajoblanco - őszintén szólva ennél egyszerűbb és frappánsabb nyárias fogás nem létezik!

Cookta - 2018.07.09.
Ajoblanco, a legegyszerűbb főzés nélküli hűsítő leves

Bár a spanyol konyha leghíresebb hideg levese kétségkívül a csupa zöldséggel és paradicsommal készülő gazpacho, érdemes megemlíteni a jóval egyszerűbb, szintén paradicsomos, főzés nélküli salmojerót is, illetve a hófehér és nagyon krémes fokhagymakrémlevesüket, az ajoblancót is. Ez a szuperegyszerű andalúz leves annyira zseniális, hogy nem csak hogy főzni nem kell, de vegán étrendbe is beilleszthető, minimális munkával és egy jó kis turmixgéppel pillanatok alatt elkészül.

Az ajoblanco (ejtsd: ahoblanko) tulajdonképpen fehér fokhagymát jelent, és ez jelzi is, hogy hófehér a leves és fokhagymás, nagyon könnyű, kellemesen krémes és frissítő, mondjuk randi ellőtt ellenjavallt, mert mégiscsak a fokhagyma adja a karakterét. A leves alapja szikkadt kenyér és héjatlan, blansírozott mandula, ezeket csak be kell áztatni 20 percre, majd alaposan összeturmixolni fokhagymával, olívaolajall, fehérborecettel és vízzel, és tadaaam – kész is a villámgyors nyári leves.

Az ajoblanco jellegzetessége, hogy szőlőszemekkel – leginkább muskotályos malagaszőlővel – vagy apróra kockázott mézédes sárgadinnyével tálalják klasszikusan, de manapság már pirított kenyérkockával vagy hajszálvékonyra szelt sonkával is gyakran találkozhatunk vele, ha arrafelé járunk – ha pedig nem arrafelé nyaralunk, akkor mindenképpen érdemes otthon magunknak elkészíteni!

Ajoblanco – andalúz fokhagymakrémleves főzés nélkül

Hozzávalók 2 személynek:

  • 10 dkg szikkadt kenyér vagy zsemle a héja nélkül
  • 8 dkg blansírozott, héjatlan egész mandula
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél dl olívaolaj
  • 2-3 evőkanál fehérborecet
  • 5 dl jéghideg víz
  • só, bors

Elkészítés: A szikkadt kenyér vagy zsemle héját levágjuk, hogy szép hófehér maradjon majd a levesünk, majd hideg vízbe áztatjuk a mandulával együtt 20 percre, persze külön-külön edényben. A fokhagymát meghámozzuk, nagyjából összevágjuk.

A mandulát leszűrjük, turmixba vagy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a mandulát, sózzuk, és pépesre, paszta állagúvá mixeljük, majd hozzáadjuk a kinyomkodott kenyeret, az olívaolajat és az ecetet, borsot őrölünk hozzá, majd simára, krémesre turmixoljuk, végül felöntjük a vízzel, és ezzel is tovább mixeljük, amíg selymes állagot kapunk.

Azonnal tálalhatjuk ízlés szerinti feltéttel, ha klasszikusan szeretnénk, akkor pár szem szőlővel, ami egyébként nagyon jól ellenpontozza édességével a hideg leves karakterét.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.