A zöldborsót sokan szeretjük, mégis mostohán bánunk vele, 1-2 maroknyit a rizibizibe, a levesbe vagy raguba szórunk, hogy kicsit színesítse, de főszerepet ritkán szánunk neki. Pedig szuperegészséges, szemvidítóan zöld, és mindenmentesen is készíthetjük, egyszerűen, de nagyszerűen.

A zsenge és édes zöldborsó a nyár egyik legjobb csemegéje, még nyersen is isteni finom a hüvelyéből frissen kifejtve, igaz, egy kicsit pepecselős a friss borsó kifejtése, és nemis túl szapora, mert valljuk be, ilyenkor a fele eltűnik a szánkban menet közben, hiszen olyan friss és roppanós... Ráadásul tényleg csak akkor az igazi, ha jó zsenge, vagyis ha leszedés vagy megvásárlás után minél korábban felhasználjuk, mert az állás során a zöldborsó cukortartalma szép lassan - vagyis inkább elég gyorsan - keményítővé alakul, veszít az édességéből és keményebbé is válik. Ez a magyarázata annak, hogy a fagyasztott zöldborsó gyakran zsengébb és édesebb, mint a friss, hiszen ezeket villámgyorsan felhasználják és fagyasztják, megállítva ezzel a cukor-keményítő átalakulást.

A zöldsborsót - finomsága mellett - jótékony tulajdonságai miatt is érdemes szeretnünk és becsülnünk, mert

  • sok K- és B-vitaminokat tartalmaz, amelyek erősebbé teszik a csontjainkat és az idegrendszerünk működésére is jótékonyan hat
  • csökkenti a koleszterin és a trigliceridek szintjét a benne található niacinnak köszönhetően
  • rengeteg rostot tartalmaz, ami egyrészt eltelít, laktat, másrészt segíti az anyagcserét
  • a benne lévő antioxidások jót tesznek az immunrendszernek, a szívnek és a fiatalságunknak is
  • magas fehérje- és ásványi anyag tartalommal bír, vagyis szuper energiaforrás

Ha szívesen barátkoznátok a borsóval ezek után, ez a szuper krémleves remek alap ehhez: isteni finom, selymes, lágy, melegen, langyosan, sőt jól behűtve is tökéletes, mindenmentes, vegán és diétás étrendbe is beilleszthető, lehetetlen nem szeretni!

Krémes zöldborsóleves kókusztejjel

Hozzávalók:

  • 50 dkg zsenge borsó - friss vagy fagyasztott
  • 1 közepes burgonya
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl kókusztej
  • 5 dl zöldségleves
  • 1/2 csokor friss petrezselyem
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A pórét, a krumplit és a fokhagymát megtisztítjuk, a krumplit felkockázzuk, a hagymákat vékonyra szeleteltjük. Egy lábasban felforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a zöldségeket, sózzuk, és 3-4 percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük a levessel és a kókusztejjel, és félig lefedve, közepes lángon kb. 10-12 percet főzzük, amíg a krumpli és a póré is megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a borsót és a finomra vágott petrezselymet, borsozzuk, és forrástól számítva 4-5 percet főzzük, ha fagyasztottat használunk, akkor 6-7 perc szükséges, hogy megpuhuljon, de szép élénk színét még megőrizze.

A levest botmixerrel alaposan összeturmixoljuk, majd egy sűrű szitán átszűrjük, ha zavar a borsó héjának pici darabkái, de akár rusztikusan így is hagyhatjuk.

Tálalhatjuk melegen, langyosan, de akár jól behűtve is, kínálhatunk hozzá pirított kenyérkockát, bacont vagy mandulát, kesudiót, de akár (növényi) tejszínnel, joghurttal is gazdagíthatjuk.