Írd be, mit keresel:

Csokitorta tükörglazúrral – így lesz fényes és csillogó a torta

A fényes csokimáz mostanság az egyik legmenőbb dolog, ami a torták tetejére kerül, rengeteg gasztroblogger igyekszik megfejteni a cukrászdák csodásan sima és ragyogó bevonatának a titkát. Tényleg nagyon látványos, igazán lenyűgöző, ráadásul még cukrásznak sem kell lenni ahhoz, hogy tökéletesen sikerüljön. Jöhet a titok?

Cookta - 2018.07.16.
Csokitorta tükörglazúrral – így lesz fényes és csillogó a torta

Az úgynevezett tükörglazúr vagy mirror glaze egy nagyon fényes, csillogó, tükröződő bevonat, ami az utóbbi időkben elképesztő népszerűségnek örvend. Annyira látványos a tükörsima és ragyogó máz, hogy igazi profi külsőt kölcsönöz a legegyszerűbb sütinek is, és szempillantás alatt álomdesszertté varázsolja. A csillogó csokis bevonat eredetileg egy elég macerás, többféle bonyolult konyhatechnológiát igénylő folyamattal készült, de szerencsére sok kísérletezés eredményének köszönhetően ma már az ellenállhatatlan és ünnepi bevonatot egész egyszerűen elkészíthetjük házilag is.

A tükörglazúr fényességét és simaságát a zselatinnak és a botturmixnak köszönheti, ezen kívűl tejszín, kakaópor, cukor és víz kell csak hozzá, de a titok, hogy egy éjszakát kell pihentetni, és kétszer mixelni, mégpedig nagyon óvatosan, hogy levegőbuborék ne kerüljön bele, mert akkor inkább habos lesz, nem pedig ragyogó és csillogó. Az alábbi receptben egy omlós és puha csokis sütire kerül bevonatként, fantasztikusan finom, ünnepi – és egyáltalán nem bonyolult.

Csokitorta tükörglazúrral

Hozzávalók:
A csokitortához:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 12,5 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 8 dkg liszt

A tükörglazúrhoz:

  • 5 lap zselatin
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 dl víz
  • 10 dkg kakaópor
  • 15 dkg cukor

Elkészítés: A tükörglazúrhoz a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk 10-12 percre. Közben a tejszínt és a vizet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a kakaóport, kézi habverőve simára keverjük, majd felforraljuk, és folyamatosan keverve 2-3 percet főzzük, hogy sűrű forró csokit kapjunk. A tűzről levéve hozzáadjuk az alaposan kinyomkodott zselatinlapokat, addig keverjük, míg teljesen felolvad. Átöntjük egy mélyebb, kisebb tálba, és egy botmixerrel selymesítjük úgy, hogy a mixer fejét beletesszük, majd bekapcsoljuk, de nem nagyon mozgatjuk, nem emeljük ki, nem habosítani szeretnénk, ne kerüljön bele levegő, csak szép fényes mázat szeretnénk kapni. Ha megvagyunk, frissen tartó fóliát teszünk rá, lenyomkodjuk a felületére, hogy ne bőrösödjön, majd a hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy kicsit megdermedjen.

A csokitortához az étcsokoládét felkockázzuk, és a vajjal együtt gőz fölött felolvasztjuk, simára keverjük, félretesszük. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és elektromos habverővel egészen habosra, fehérre felverjük. A már kissé visszahűlt vajas csokoládét apránként hozzáöntjük, egy spatulával folyamatosan keverve, majd a lisztet is hozzászitáljuk, és finoman összeforgatjuk.

A masszát egy kivajazott 23 centis kapcsos tortaformába öntjük, és hogy ne púposodjun fel sütés közben, ezért alacsonyabb hőfokon, 160 fokos sütőben, légkeverés mellett kb. 30-35 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd a peremet lecsatoljuk, rácsra borítjuk, a talpát is leemeljük, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

A tükörglazúrt kivesszük a hűtőből, és 30-35 fokosra melegítjük, hogy kissé fellágyuljon: ehhez mikróba tehetjük 30 másodpercre vagy gőz fölött kézmelegre langyosítjuk. Megismételjük a botmixeres műveletet a fentiek szerint, vagyis a botmixert beletesszük, és finoman összemixeljük, nem kiemelve a fényes csokimázból.

A csokitortát a ráccsal együtt egy tálcára vagy tepsire tesszük, és a tükörmázat lassan és egyenletesen a tetejére öntjük, hagyjuk az oldalán is lecsorogni, hagyjuk egy kicsit dermedni, majd ízlés szerint díszítve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.