Írd be, mit keresel:

Burgerbuci házilag, egészségesebben és egyszerűen

A házi hamburgerek legnagyobb gyilkosa a bolti burgerbuci, ami szivacsos, morzsálódós, tele van térfogatnövelővel és tartósítószerrel, indokolatlanul édes, és elképeztő hosszúságú lejárati idővel bír, vagyis pontosan tudhatjuk, hogy műanyag az egész. A szaftos házi hamburgereink megérdemelnek ennél jobbat is: házi bucikat, amit egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, ha pedig teljes kiőrlésű liszttel készítjük, jóval egészségesebb is.

Cookta - 2018.08.07.
Burgerbuci házilag, egészségesebben és egyszerűen

Puha, ruganyos tésztájú, enyhén roppanós héjú bucit sütni nem ördöngösség, ha van egy jó arányú receptünk, hamburgerekhez vagy simán zsemle helyett szendvicsek készítéséhez is tökéletes, nagyon finom és akár le is fagyasztható későbbre, hogy bármikor rendelkezésre álljon a jó minőségű házi péksütemény.

Ha teljes kiőrlésű liszttel készítjük, akkor mindenképpen fontos, hogy a bedagasztott tészta lágy és kissé ragacsos maradjon, mert kelesztés közben a rostok elég sok nedvességet felszívnak, és érdemes kétszer keleszteni – bedagasztás után egyszer, majd formázás után újra -, hogy sütés után a buci tésztája kellően könnyű és rugalmas, puha legyen.

Teljes kiőrlésű burgerbuci

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt + a formázáshoz
  • 1 tojás
  • 5 dkg lágy vaj
  • 2 dkg friss élesztő
  • 7,5 cl langyos tej
  • 2 dl langyos víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • kevés szezámmag

Elkészítés: Az élesztőt egy keverőtálba morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a langyos tejet és vizet, elkeverjük, 5 percet pihentetjük. Közben kimérjük a lisztet és elkeverjük a sóval.

A tojást a tejes keverékhez ütjük, hozzáadjuk a lisztet, és elektromos habverő dagasztókarjával összedolgozzuk könnyű és lágy, kissé ragacsos tésztává, majd a vajat is hozzáadva tovább dagasztjuk 2-3 percet. A tésztát letakarjuk tiszta konyharuhával, és langyos helyen duplájára kelesztjük 45-50 perc alatt.

A megkelt tésztát lisztezett felületre öntjük, kicsit átdolgozzuk, 10-12 egyforma darabba vágjuk, majd egyenként gombócokat formázunk belőle, és sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, 20 percet újra kelni hagyjuk.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a bucikat lekenjük vízzel, majd megszórjuk szezámmaggal, és a sütőbe tolva aranybarnára sütjük, majd a sütőből kivéve rácsra tesszük, és így hagyjuk kihűlni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.