Sokan azt gondolják, hogy egészséges édesség nem létezik, és csupán utópia, vagy ha van is ilyen, macerás és különleges alapanyagok kellenek hozzá. Ezzel a zabpelyhes és szilvás morzsasütivel máris bebizonyítjuk, hogy frappánsan egyszerűen isteni és alakbarát desszert dobható össze percek alatt!

A crumble egy szuper süti, csupa gyümölcs, a tészta pedig valójában morzsa, ami a tetejére kerül és ropogósra sül. Szaftos és isteni, ebben a változatban pedig nincs benne liszt, tejtermék, tojás és cukor sem, így diétás és vegán étrendbe is beilleszthető, minimális munkával előkészíthetjük, és olyan egészséges, hogy nemcsak desszertnek, de reggelire is bátran fogyaszthatjuk.

Gyümölcsként most zamatos, lédús szilva került bele, ami ilyenkor már jó édes és illatos, de más gyümölccsel, ringlóval, őszibarackkal, almával is nagyon finom, de akár többféle gyümölcsöt is használhatunk, viszont semmiképpen ne hagyjuk ki a gyümölcsalapból az étkezési keményítőt: ez sűríti a sülő gyümölcs levés, és teszi kellemesen szirupossá ezt az isteni és egészséges sütit.

Szilvás crumble zabpehellyel

Hozzávalók:

  • 60 dkg szilva
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2-3 evőkanál sztévia, juharszirup vagy méz

A morzsához:

  • 2 dl zabpehely
  • 1 dl darált mandula
  • 3 evőkanál sztévia, juharszirup vagy méz
  • 3 evőkanál kókuszzsír + a formához

Elkészítés: A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, majd cikkekre vágjuk. Kókuszzsírral kikent sütőtálba vagy piteformába öntjük, hozzáadjuk az étkezési keményítőt és az édesítőt és összeforgatjuk. A morzsához az összes alapanyagot egy tálba öntjük, kézzel összemorzsoljuk, majd egyenletesen a szilvára szórjuk.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 30-35 percig sütjük, amíg a szilva egészen lágyra sül, a tetején a zabpelyhes réteg ropogósra sül.

Mlegen vagy langyosan a legfinomabb egy kis görög joghurttal tálalva, de akár vaníliafagyit is kínálhatunk mellé...