Írd be, mit keresel:

Sült őszibarack – fedezd fel, mert isteni és nagyon izgalmas!

A lédús, édes, zamatos őszibarack a nyári és koraőszi gyümölcskínálatból az egyik legnagyobb kedvenc, és nemcsak nyersen, de sütve is! Próbáltátok már? Ha nem, tegyétek meg, mert isteni finom, desszertnek, reggeli zabkásába és müzlibe téve is remek, sőt különféle sós fogásokhoz is jól passzol!

Cookta - 2023.09.11.
Sült őszibarack – fedezd fel, mert isteni és nagyon izgalmas!

A sült őszibarack egyértelműen az „egyszerű, de nagyszerű” ételek toplistás versenyzője, nagyon könnyű elkészíteni, és ugyancsak változatosan variálható, a sütést, a fűszerezést és a felhasználást, tálalást illetően is. A sütéstől még intenzívebb az íze, a benne lévő cukor kissé karamellizálódik, a zamatai felerősödnek, és melegen, langyosan, hidegen is remekül felhasználható, ehhez mutatunk most néhány egyszerű ötletet.

A barackot süthetjük sütőben, serpenyőben, ha alkalom van rá, akár grillen is, csak annyi kell neki, hogy a hőtől kicsit összeessen, kicsit megkapja a meleg, grillen vagy serpenyőben 5-6 perc elég neki, forró sütőben 15-20 perc az ideális a barackok méretétől függően. Fűszerként fantasztikusan passzol hozzá a fahéj, a gyömbér vagy a kardamom, egy kis méz vagy balzsamecet is nagyon jót tud tenni neki. Aki nem szereti az őszibarack pihés, prémes bőrét, az le is húzhatja, vagy használhat helyette nektarint, de megmosva, kicsit szivaccsal átdörzsölve az őszibarack elveszti szőrös jellegét.

A sült barack legegyszerűbb tálalási módja, ha egy kis fahéjjal és vaníliás cukorral kikevert görög joghurttal kínáljuk, feldobhatjuk pár szem bogyós gyümölccsel, kevés zabpehellyel, aprított magokkal, de tehetjük zabkásába, müzlibe, rétegezhetjük pohárkrémbe is.

Ha kicsit ínyencebb fogásra vágyunk, desszertnek tálalnánk, akkor gombócolt fagyival kínálhatjuk, extraként mehet rá egy kis kekszmorzsa vagy aprított mandula, pisztácia, de akár egy kis tejszínhab is jól passzol hozzá.

A sült őszibarack salátába téve is remek, nagyon jól illik az édes, kissé karamellizálódott gyümölcshöz a sonka, a pikáns, kissé csípős rukkola, amit egy kis mozzarellával – de akár fetával – is kiegészítve isteni és egyszerű, mégis különlegesebb, ínycsiklandó salátát kapunk. Ki mondta, hogy unalmas a saláta?

Sajtimádóknak a camembert-őszibarack kombó is nagyon javallott: a sajtot egészben sütőpapírral borított tepsiben 180 fokos sütőben 10 percet sütjük, majd a sült barackkal tálaljuk kis mézzel meglocsolva, sós kekszet, pirítóst kínálva mellé, kis rozmaringgal vagy kakukkfűvel meghintve egyszerűen mennyei!

Mesésen finom a baconbe csavart sült őszibarack is, csak úgy magában falatozni vagy salátába téve – ehhez a cikkekre vágott gyümölcsöt vékony szeletekre vágott baconbe tekerjük, és 180 fokos sütőben pirulásig, illatosra sütjük. Csodásan finom!

Ínyenceknek nagyon ajánlott kéksajttal és egy kis dióval is kipróbálni a sült őszibarackot: ehhez a barackokat 15 percig elősütjük, majd rámorzsoljuk a rokfort vagy gorgonzola sajtot, és visszatoljuk még 2-3 percre, amíg illatosra pirul a dió és lágyra olvad a sajt. Csoda!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.