Írd be, mit keresel:

Házi „Tabasco” és bónusz fűszerolaj 2 in 1

Aki szereti a csípőset, kétséget kizáróan ismeri a Tabascót, de aki nem nagy barátja a tüzes ízeknek, annak is érdemes néha kilépni a komfortzónáából, és egy kis csiliszósszal fűszerezni az ételt, mert felpörgeti az anyagcserét és a vérkeringést, vagyis fogyasztó és melegítő hatása is van, sőt akár otthon is elkészíthető.

Cookta - 2023.10.29.
Házi „Tabasco” és bónusz fűszerolaj 2 in 1

Az igazi Tabasco a világon mindenütt ismert, talán a legismertebb csípős szósz, ehhez képest nagyon meglepő, de tény, hogy egy családi vállalkozás, a Mc.Ilhenny família készíti ugyanazzal a receptúrával az 1868-as kezdetektől a mai napig! Ennél még meghökkentőbb, hogy a titkos recept fel is van tüntetve minden üvegen, természetesen ez alapján nem tudjuk reprodukálni, de nagyon bátor dolog. Szóval az eredeti csiliszósz kézzel szüretelt, tökéletesen érett paprikából készül egy speciális, helyi sóval – Avery só -, és csak ebből a két összetevőből áll, viszont 3 évig érlelik tölgyfahordóban.

Ha otthon szeretnénk reprodukálni ezt a finom ízesítőt, valószínűleg nem áll rendelkezésre sem ennyi idő, se hordó, de egy kis csalással nagyon hasonló szószt készíthetünk, ráadásul bónusz fűszerolajat is összedobhatunk egy füst alatt a melléktermékből, ami saját használatra, de gasztroajándéknak is tökéletes.

Házi „Tabasco” és fűszerolaj

Hozzávalók:

  • 20 dkg friss csilipaprika
  • 5 dl víz
  • 5 dkg só
  • 1 dl fehérborecet
  • + 2-2,5 dl olívaolaj

Elkészítés: A csilik szárát levágjuk, a paprikákat hosszában kettévágjuk, és egy literes befőttesüvegbe tesszük. Hozzáadjuk a sót és a vizet, alaposan összerázzuk, és 24 órát pihentetjük. Ezután botmixerrel alaposan összedolgozzuk, és még 1 napot érleljük.

Ezután sűrű szűrőn átpasszírozzuk, a magokat és héjat nem dobjuk ki! A csiliszószhoz hozzáadjuk a borecetet, üvegbe töltjük, összerázzuk, és kész is.

A szűrőben fennmaradt magokat és héjat egy másik üvegbe rakjuk, hozzáadunk 1 gerezd fokhagymát, felöntjük kb. 2-2,5 dl olívaolajjal. Pár nap után fűszerolajként használhatjuk tésztára, pizzára, amihez csak szeretnénk. Mindkettő eltartható szobahőmérsékleten, nem szükséges hűtőbe tenni!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.