Írd be, mit keresel:

Téli álomreggeli: zabkása krémesen, datolyaszilvával

A téli gyümölcskínálat nálunk egyik új, de szerencsére egyre népszerűbb szereplője a datolyaszilva, ami nemcsak mesésen finom, de nagyon egészséges is. Fogyaszthatjuk csak magában is, de turmixban vagy zabkásában is tökéletes, ha szeretnénk feldobni és egészségesebbre hangolni a reggelit.

Cookta - 2018.12.29.
Téli álomreggeli: zabkása krémesen, datolyaszilvával

A datolyaszilva – vagy más néven hurma, japán szilva, sharon gyümölcs vagy khakiszilva – elsősorban a mediterrán országokban népszerű, de nálunk is megterem melegebb, napfényesebb helyen, a fügéhez hasonlóan. Utóérő, általában keményebben kapható, de szobahőmérsékleten pár nap alatt megpuhul, akár az avokádó. Csak így, már megpuhulva isteni édes, keményen még nagyon fanyar, így mindenképpen érdemes kivárni, míg legalább ruganyosra puhul. A héja nem fogyasztható, nagyon cellulózos, de meghámozva nagyon finom, akár magában, akár turmixba, zabkásába téve.

Most chiamaggal és gojibogyóval készült vele kényeztető és szuperegészséges reggeli, igazi kényeztetés, ami este összeállítva reggelre magától elkészül, mindenmentes változatban is működik, tele van rosttal, nagyon jól laktat, és lassú felszívódású, mindehhez pedig krémes és lágy, a datolyaszilvának köszönhetően spk vassal és C-vitaminnal.

Zabkása chiamaggal és datolyaszilvával

Hozzávalók személyenként:

  • 4 evőkanál zabpehely
  • 2 evőkanál chiamag
  • 2 dl (növényi) tej
  • 1 érett datolyaszilva
  • 1 evőkanál gojibogyó
  • 2 teáskanál juharszirup
  • 1 kávéskanál vanília-kivonat
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér

Elkészítés: A datolyaszilvát meghámozzuk, a felét apróra vágjuk vagy ha elég puha, akkor villával összetörjük – a másik felét frissentartó fóliába csomagolva félretesszük a tetejére. Tálkába vagy üvegbe tesszük, hozzáadjuk az összes többi alapanyagot, és lefedve a hűtőbe tesszük másnap reggelig.

Ha túl sűrű lenne, reggel egy kis felforrósított (növényi) tejjel fellazítjuk, majd a cikkekre vagy kockára vágott félretett fél datolyaszilvával tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.