Írd be, mit keresel:

Sajtos sütőtök csőben sütve – baconnel és ropogós tökmaggal

A különféle formájú és méretű, de mindig világítóan narancssárga sütőtök ősz elejétől tél végéig díszítik a piacot, zöldségespultot és színesíthetik meg a tányérunkat, és érdemes is kihasználni, mert olcsó és egészséges, és rá sem lehet unni, mert annyi módon elkészíthető. Most egy nagyon egyszerű és kiadós, igazán laktató változatot mutatunk!

Cookta - 2024.01.07.
Sajtos sütőtök csőben sütve – baconnel és ropogós tökmaggal

A sütőtököt nagyon lehet – és érdemes is – szeretni, nemcsak édeskés íze és selymesre, lágyra fővő, sülő állaga miatt, hanem azért is, mert édes és sós változatban, levesben, főételben, szendvicskrémben, tésztába vagy smoothie-ba, de akár sütibe téve is nagyon jól működik, de emellett egészséges, rostokban és béta-karotinban gazdag, könnyen emészthető, C- és E-vitamin-tartalma magas, valamint kiemelkedő vastartalma miatt nőknek különösen ajánlott.

Ez a sütőben sült, úgynevezett gratinírozott változat nagyon egyszerű, mégis izgalmas, karamellizált hagyma és pirított bacon az alapja, rajta selymes sütőtök, a tetején olvadt sajt és ropogós tökmag – csupa íz egytálétel egész kevés hozzávalóval, és míg sül a zümmögő, duruzsoló sütőben, fantasztikus illatok töltik be a konyhát…

Sajtos sütőtök gratin

Hozzávalók 2 személynek:

  • 80 dkg sütőtök
  • 1 nagy fej hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg reszelt sajt
  • kevés reszelt szerecsendió
  • csilipehely ízlés szerint
  • maréknyi tökmag a tetejére
  • só, bors

Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, felkozkázzuk, és egy kevés vizet aláöntve, fedő alatt 15-20 perc alatt megpároljuk. Közben a hagymát félbe, majd szálasra vágjuk, a füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk.

A szalonnát egy serpenyőben elkezdjük pirítani, amikor már egy kis zsír kiolvadt, rádobjuk a hagymát, átkeverjük, és takarékon, lefedve 5-6 perc alatt megdiszteljük, enyhén karamellizáljuk, majd egy sütőtál aljába öntjük, eloszlatjuk.

A megpuhult sütőtökről leöntjük az esetleges maradék folyadékot, sózzuk, borsozzuk, egy kis reszelt szerecsendiót és őrölt csilit adunk hozzá, és krumplinyomóval nagyjából összetörjük. Ráöntjük a hagymás szalonnára, elsimítjuk, egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal, majd a tökmaggal, és 180 fokos sütőbe tolva 15 perc alatt átsütjük, míg a sajt ráolvad és a tökmag megpirul.

Azonnal tálaljuk, egy adag salátát készíthetünk hozzá kísérőként.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.