Írd be, mit keresel:

Cacio e pepe, a legegyszerűbb, de isteni olasz tészta

Nálunk kevéssé ismert, de az olaszoknál legalább olyan népszerű, mint a szintén szuperegyszerű carbonara - tészta, sajt, frissen őrölt bors, vaj és olívaolaj kell csak hozzá, jó, víz és só is, de az ugye minden tésztaételnél alap, mégis egy isteni finom és ízekben gazdag fogás a végeredmény.

Cookta - 2024.01.11.
Cacio e pepe, a legegyszerűbb, de isteni olasz tészta

A római konyha gyöngyszeme a cacio e pepe, vagyis sajt és bors hozzáadásával készülő szuperegyszerű és gyors tésztaétel, amihez autentikusan csak egy kis sót és a tészta főzővizét használják, általában spagettivel, de egy kis vajjal és olívaolajjal még finomabb, krémesebb, illatosabb, és nem mellesleg kb. 10 perc alatt elkészül. Bár az olaszok előételként fogyasztják, mint a legtöbb tésztát, egy adag salátával tökéletes gyors ebédnek, vacsorának önmagában is.

Mivel nagyon egyszerű fogásról van szó, az alapanyagok minősége itt kiemelten fontos. A frissen őrölt bors itt elengedhetetlen, és bár hagyományosan pecorino romano sajtot használnak hozzá, ami juhtejből készül, karakteres és nagyon finom, de frissen reszelt parmezánnal is készíthető. Érdemes arra is figyelni, hogy a tésztát ebben az esetben a legjobb viszonylag kisebb mennyiségű vízben megfőzni, hogy a belőle kioldódó keményítő elég intenzíven legyen jelen a vízben, amivel majd kicsit besűríthető a borsos-sajtos mártás. Elképesztően egyszerű, gyors és isteni!

Cacio e pepe – olasz borsos-sajtos tészta

Hozzávalók 2 személynek:

  • 25 dkg spagetti
  • bőséges frissen őrölt bors vagy 1,5 teáskanálnyi egész bors mozsárban összetörve
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg frissen reszelt pecorino romano vagy parmezán
  • jó csipet só

Elkészítés: Egy edényben vizet forralunk, ha forr, bőségesen sózzuk, beletesszük a spagettit, és a csomagoláson feltüntetett időnél 2 perccel rövidebb ideig főzzük.

Közben a frissen őrölt vagy mozsárban összetört fekete borsot egy serpenyőben 1-2 percig illatosra pirítjuk, hozzáadjuk az olívaolajat és a vajat, ha felolvadt, akkor a tészta főzővizéből merőkanálnyit hozzáadunk a lereszelt sajttal együtt, és simára keverjük, majd a leszűrt tésztát is hozzáadjuk, ha kell, még kicsit lazítjuk a tészta főzőlevével, és még 1-2 percig kevergetve főzzük.

Azonnal tálaljuk, extra sajtot reszelhetünk rá, kis finomra vágott petrezselyemmel, frissen őrölt borssal ás egy adag salátával tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.