Írd be, mit keresel:

Csokis panna cotta meggyraguval – szerelem első kanállal

A krémes desszertek kedvelőinek hatalmas szerelem a panna cotta, az olaszok pofonegyszerű pudingféléje, és nemcsak azért, mert lágy és selymes, hanem azért is, mert pofonegyszerű elkészíteni, és gyakorlatilag bármilyen ízvilágra hangolható. Most csokisan készült, extraként egy kis meggyraguval, ami nagyon jól passzol hozzá, ráadásul ez is pikk-pakk elkészíthető.

Cookta - 2024.01.15.
Csokis panna cotta meggyraguval – szerelem első kanállal

A panna cotta az olaszok egyik legnépszerűbb desszertje, fura módon nálunk kevéssé ismert, pedig isteni finom és nagyon egyszerű. Szó szerint főtt tejszínt jelent, és tulajdonképpen ez is a lényege: a felforrósított édes és ízesített tejszínt zselatinnal kell összekeverni, majd hagyni kihűlni és megdermedni. Pár perc munka van vele, és az eredmény egy nagyon selymes, rezgős krém, ami gyors desszertnek éppúgy tökéletes, mint ünnepibb alkalmakra vagy vendégvárónak, egy kicsit kidíszítve, felturbózva.

Ha tejcsokival készítjük, akkor cukor sem kell hozzá, legfeljebb egy kis vaníliás cukor, így is elég édes lesz, egy kis meggyraguval kiegészítve pedig mesés és mutatós desszertet varázsolhatunk belőle. Aki szereti, az a meggyet egy kis rummal is megbolondíthatja, de akár más fagyasztott bogyósból – szederből, áfonyából, málnából – is készülhet hozzá hasonló ragu.

Csokis panna cotta meggyraguval

Hozzávalók:

  • 4 dl habtejszín
  • 2 dl tej
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 lap zselatin

Valamint:

  • 20 dkg fagyasztott meggy
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • étcsoki a tetejére

Elkészítés: Az lapzselatint hideg vízbe áztatjuk egy tálban, hagyjuk felpuhulni pár perc alatt.

Közben a tejszínt és a tejet egy lábasba öntjük, felforrósítjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, beletördeljük a tejcsokit, és addig keverjük, míg teljesen felolvad, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a jól kinyomkodott zselatinlapokat, és addig keverjük, míg teljesen felolvad. Poharakba vagy kelyhekbe öntjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd a hűtőbe tesszük 4-5 órára, hogy teljesen megdermedjen.

A meggyraguhoz a gyümölcsöt hagyjuk kiolvadni, majd egy kis lábosba tesszük, a levéből 2-3 evőkanálnyit kiveszünk, és elkeverjük az étkezési keményítővel. A vaníliás cukrot a meggyhez adjuk, és pár perc alatt összeforraljuk, majd a meggylével elkevert keményítőt is hozzáöntjük, és sűrűsödésig még 1-2 percet főzzük, félretesszük.

Tálaláskor a csokis panna cották tetejét ízlés szerint olvaszott és/vagy aprított étcsokival, valamint a meggyraguval gazdagítjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.