Alapétel a rakott krumpli, bár ezer változata létezik. Könnyen vitatémává válik bármilyen társaságban, hogy milyen is az igazi, a legfinomabb – ahány ház, annyi rakott krumpli.

Az biztos, hogy burgonya, tojás, tejföl és kolbász van benne, ezek a klasszikus hozzávalók, de vannak, akik szalonnával gazdagítják, mások sajtot is tesznek a rétegek közé és a tetejére, de létezik olyan recept is, ahol dinsztelt paprikás hagymával keverik össze a tejfölt, és ezt használják a rétegezéshez, így még szaftosabbá téve a rakott krumplit.

Ez a kiadós és tartalmas egytálétel szinte elronthatatlan, kezdők is bátran nekifoghatnak. Az egyetlen buktató, ha száraz lesz – ezt megfelelő mennyiségű tejföllel és jó minőségű – lehetőleg füstölt – kolbásszal elkerülhetjük. Krumpliból válasszunk nem szétfövő fajtát, és lehetőleg a tejföl a zsírosabb fajta legyen.

Az előkészítés kissé hosszadalmas, vagyis gyors vacsorának, ebédnek nem alkalmas, viszont készülhet nagyobb mennyiségben, és előre össze is állítható, vagyis praktikus fogás dolgos hétköznapokra is. Mutatjuk a klasszikus alapreceptet, amit ki-ki ízlése szerint kipróbálhat így – vagy tovább alakíthat.

Rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg közepes szemű burgonya
  • 6 tojás
  • 20 dkg füstölt paprikás kolbász
  • 5 dl tejföl
  • 1 evőkanál vaj

  • bors
  • pirospaprika

Elkészítés: A burgonyát és a tojásokat megmossuk és megfőzzük. A krumplit héjával együtt kb. fél óra alatt főzzük puhára, míg a tojásoknak forrástól számított 6-8 perc szükséges, hogy keményre főjenek.

A burgonyákat is és a tojásokat is meghámozzuk, hűlni hagyjuk, majd fél centi vastagságú karikákra vágjuk. A kolbászról lehúzzuk a héját, azután vékonyan felkarikázzuk.

Elkeverjük a tejfölt kevés sóval.

Vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, aljára karikázunk egy réteg krumplit, sózzuk, borsozzuk.

Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a tojást és a kolbászkarikákat, majd megkenjük tejföllel.

Újabb sor karikázott krumpli következik, majd tojás, kolbász és tejföl, végül karikázott burgonyával befedjük. Egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, picit megszórjuk pirospaprikával, borssal. (Az edény nagyságától függően akár több réteget is lerakhatunk!)

200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 35-40 perc alatt.

Fotók: Hámori Zsófia
Fotók: Hámori Zsófia