A különféle zöldséges és szárnyashúsos raguk gyorsan elkészülnek, könnyű, mégis tartalmas és ízes fogások. Ez a tárkonyos, pulykahúsos változat fél óra alatt kész, selymes, friss és finom.

A tárkony a raguk és ragulevesek biztos fűszere: nagyon jól illik a tejszínnel gazdagított zöldséges fogásokhoz, akár húsmentes, akár húsos változatban főzzük. Húsok közül elsősorban a szárnyasokhoz és a bárányhúshoz passzol leginkább, frissé, üdévé teszi az ételt, emellett a citrom is remekül kiegészíti, így még pikánsabbá tehető az étel.

A tárkony nemcsak ízletes fűszernövény, de gyógyhatása is fontos: segíti az emésztést, görcsoldó és nyugtató hatása is van, valamint segíti a mérgező anyagok távozását a szervezetből. Ezekhez a hatásokhoz érdemes herbateaként forrázva fogyasztani.

A tárkonyos ragufélékbe bátran tehetünk bármilyen zöldséget felaprítva, a sárgarépa és a zöldborsó mellett mehet bele felkockázott karalábé, zsenge cukkini, de akár kis rózsákra szedett brokkoli vagy karfiol, ha tartalmasabbá szeretnénk tenni, akár burgonya is.

Az alábbi tavaszi pulykaragu tökéletes könnyű ebéd vagy vacsora párolt rizzsel, de hosszabb lével főzve tartalmas levest is készíthetünk ugyanennek a receptnek a változataként.

Tavaszi tárkonyos pulykaragu

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 10 dkg zöldborsó
  • 50 dkg pulykamellfilé
  • 2 teáskanál morzsolt tárkony
  • 2 dl főzőtejszín
  • ¼ citrom leve

  • bors
  • olaj

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágjuk, és egy serpenyőben olajon üvegesre dinszteljük. A pulykát felcsíkozzuk, a hagymához adjuk, sóval, borssal ízesítjük.

A sárgarépát apró kockákra vágjuk, majd a raguhoz adjuk a borsóval együtt.

Tárkonnyal fűszerezzük, legalább 10 percig pároljuk lefedve.

Ha már megpuhult a hús és a zöldségek is, lassanként hozzáöntjük a tejszínt, összeforraljuk. Végül ízlés szerint kevés citromlét facsarhatunk bele.

Párolt rizzsel tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia
Fotók: Hámori Zsófia