Írd be, mit keresel:

Buffalo csirkeszárnyak – amitől mind a tíz ujjunkat megnyaljuk

A csirkeszárny megosztó étel – van, aki a csontossága, bőre miatt nem szereti, mások viszont jól tudják, hogy a csont melletti hús a legízletesebb. Ez a fűszeres, mázas, rém egyszerű recept mindenkit meggyőz majd, hogy a csirkeszárny milyen finom.

Cookta - 2016.02.27.
Buffalo csirkeszárnyak – amitől mind a tíz ujjunkat megnyaljuk

A csirkeszárny kiadós, a húsok viszonylatában olcsó alapanyag, ízletes, mint a csontos darabok mindig, ropogósra süthető, nagyon jól fűszerezhető, pácolható – késsel-villával viszont nehézkes enni. Ez egy igazi „finger food”, vagyis kézzel evős dolog, tökéletes bulira, partira, de ebédnek vagy vacsorának sem utolsó.

A Buffalo vagy Kentucky csirkeszárny Amerika egyik emblematikus étele, sütik sütőben és grillen is. Lényege a fűszeres, csípős pác, ami rásül a csirkeszárnyra, és porhanyóssá, kellemesen ragacsossá teszi, valamint elképesztően finoman fűszeressé. A tengerentúlon általában fűszeres paradicsomos és kéksajtos mártogatós szósszal és friss, csíkokra vágott szárzellerrel és répával tálalják, de főételként tepsis steakburgonyát is készíthetünk hozzá – együtt megsülnek a sütőben.

Aki idegenkedik a csirkeszárnytól a csontosság és a bőr miatt, az megformázhatja egy kis trükkel mini-combbá. Aki nem szereti a csípőset – vagy gyerekeknek is készíti –, helyettesítse a csilit paradicsompürével, vagy esetleg ossza ketté a szószt, és csak az egyik felébe tegyen csípőset.

Buffalo csirkeszárny steakburgonyával

Hozzávalók:

  • 12 db csirkeszárny
  • 6 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál csiliszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 evőkanál almaecet
  • 6 db burgonya
  • 1 dl olívaolaj
  • burgonyafűszersó
  • csipetnyi rozmaring

Elkészítés: A csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk kis olajjal. Egy kibélelt tepsiben lefóliázva betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe.

Közben a burgonyákat megmossuk, de nem pucoljuk meg. Hasábokra vágjuk, megfűszerezzük, meglocsoljuk olajjal, összeforgatjuk, majd egy tepsibe tesszük, és a sütőbe rakjuk 10 perccel a csirkeszárnyak után.

A páchoz a csiliszószhoz adjuk az olvasztott vajat, a zúzott fokhagymát és az ecetet, összekeverjük.

A csirkeszárnyakat 20 perc sütés után kivesszük a sütőből, levesszük a fóliát, majd megkenjük az előkészített páccal, és visszatesszük még 15 percre a sütőbe.

A vége felé ellenőrizzük, ki hogy áll pirosság dolgával, de elvileg egyszerre kell elkészülniük.

A pirosra sült csirkeszárnyakat a steakburgonyával tálaljuk, mártogatóst, salátát is kínálhatunk mellé.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Ehhez az ételhez Mikes Márk bormester ezt a bort ajánlja:

Rajnai Rizling

A csirke egyik legízesebb, legizgalmasabb része a szárny. Szinte minden verzióban kedvelem, de egy intenzíven fűszerezett, enyhén csípős változatban mennyei tud lenni. Gazdag kollagén tartalma miatt komplex bort kíván, mely megfelelő savakkal kell, hogy rendelkezzen a csípősség miatt, ugyanakkor az alkoholtartalma nem szabad, hogy tovább melegítse a szánkat. A választásom a Rajnai Rizlingre esett, mely közepes testtel bír, elegáns fűszeres karakterével, mely a kiváló hordós érlelésnek köszönhető, valamint közepes alkoholtartalmával tökéletes partner a Buffalo szárnynak.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.