Írd be, mit keresel:

Tejberizs-trükkök

Furcsa módon a legegyszerűbb ételeket rontjuk el a leggyakrabban. Talán azért, mert egyszerűségük miatt nem figyelünk annyira, vagy épp sosem vettük a fáradságot, hogy utánanézzünk a helyes metódusnak. Most a tökéletes tejberizs titkait firtatjuk.
Cookta - 2016.03.01.
Tejberizs-trükkök

A jó tejberizs sűrű, szaftos, a rizs kellemesen puha. A rossz pedig száraz, kemény vagy épp szétfőtt, ragacsos. Vannak, akik vízzel főzik először, és csak utána adnak hozzá tejet, mások tejjel főzik végig, vagy még dúsítják is a krémesség miatt egy kis tejszínnel. A legfontosabb azonban, hogy megfelelő rizsből főzzük, ez pedig a gömbölyű szemű rizs, illetve a rizottónak való arborio és carnaroli fajták.

A jó tejberizsnél fontosak az arányok, nevezetesen a rizs és a folyadék mennyisége. Legalább háromszoros mennyiséggel számoljunk a tej javára, hiszen fővés közben ez sűrűsödik, illetve a rizsből kiváló keményítő sűríti be.

Forrás:
iStock

A tejre érzékenyek lecserélhetik az állati tejet növényire, legjobb hozzá a kókusztej, ami krémessé és enyhén kókuszossá teszi. Aki kedveli a kókuszt, a sima tejberizshez is keverhet kókuszreszeléket, de ízesíthető fűszerekkel is ez a krémes desszert: a vanília mellett a fahéj, a kardamom, a mézeskalács-fűszerkeverék is jól illik, és persze a kakaópor, amivel nemcsak a végén szórhatjuk meg, hanem „becsokizhatjuk” vele a tejberizst. Izgalmassá teheti még, ha néhány kanál darálatlan, egész mákot keverünk bele: nemcsak pöttyös lesz, de kellemesen roppan is a fogunk alatt a puha, krémes rizs közé vegyülve.

Csokis változat, hmmm...

Csokis változat, hmmm…
Forrás:
iStock

Tálaláskor gazdagíthatjuk gyümölcsökkel, vagy ha kihűlt, akkor össze is keverhetjük velük és egy jó adag felvert tejszínhabbal, így máris kész a gyümölcsrizs. Ha pedig netán maradna a tejberizsből – vagy szándékosan nagyobb adagot főzünk –, akkor egy kis tojással gazdagítva rizsfelfújtat, rizskochot készíthetünk belőle.

Krémes tejberizs

Hozzávalók:

  • 1 liter tej (2,8%-os)
  • 2 dl tejszín
  • 25 dkg rizs
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • csipet só
  • ízlés szerint cukor

Elkészítés: A tejet feltesszük főni egy vastagabb aljú edényben. Amikor forrni kezd, hozzáadjuk a megmosott rizst, a csipet sót, a vajat. Takarékon főzzük, időnként megkeverve, amíg a rizs felveszi az összes tejet. Ekkor adjuk hozzá a tejszínt, a cukrot és a vaníliás cukrot, elkeverjük, majd elzárva a tüzet lefedve hagyjuk 10 percet pihenni, ezalatt beszívja a maradék folyadékot és megpuhul.

Tálalásnál fahéjjal, kakaóporral is megszórhatjuk, reszelhetünk rá csokit, vagy megszórhatjuk felkockázott befőtt ananásszal, leszűrt meggykompóttal, akár idénygyümölccsel.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.