Írd be, mit keresel:

Egy igazi retró desszert: a kókusztekercs

A sütés nélküli édességek remek darabja a kókusztekercs, egyszerű, mutatós és kimondottan kiadós. Talán ezért is örök darab. Egyetlen baja van csak: gyorsan elfogy...

Cookta - 2016.03.04.
Egy igazi retró desszert: a kókusztekercs

A kókusztekercs vagy keksztekercs gyerekkorunk kedvence, minden szülinapi zsúron vagy családi összejövetelen felbukkant, de cukrászdák és különféle fesztiválok, vásárok régi szereplője is. Népszerűsége egyszerűségének és kiadósságának köszönhető, meg persze a nosztalgiázásnak.

Forrás:
iStock

A kókusz és csokoládé klasszikusan jó páros, a kókuszgolyótól a Bountyig hosszú a kókuszos kedvencek sora. Ha van otthon egy csomag háztartási keksz és egy kis kókuszreszelék, már neki is kezdhetünk, a többi hozzávaló minden kamrapolcon megtalálható. A készítésnél arra figyeljünk, hogy a kekszes alap ne legyen se nagyon száraz, se túl nedves, ízesítsük kellőképpen. A kávé elhagyható, ha gyerekek is esznek belőle, bár mennyiségileg 1-1 szelet sütibe igencsak kevés jut. Ha mégis idegenkednénk a kávétól, használjunk helyette valamilyen folyósabb lekvárt, hogy a kekszes massza elnyerje a megfelelő állagot.

Forrás:
iStock

Kókusztekercs

Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:

  • 25 dkg háztartási keksz
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 8 dkg porcukor
  • 1 dl kávé
  • kb. 1,5 dl tej
  • rumaroma

A kókuszos krémhez:

  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg kókuszreszelék
  • 3 evőkanál tejszín

Elkészítés: A kakaós kekszalaphoz a kekszet megdaráljuk, tálba tesszük, elkeverjük a porcukorral és a kakaóval, hozzáadjuk a kávét, a rumaromát és a tejet, és kézzel összegyúrjuk a masszát. Jól formázhatónak, nyújthatónak kell lennie.

A kókuszkrémhez a puha vajat kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kókuszt és a tejszínt, alaposan elkeverjük.

A munkapultra fólialapot terítünk, ezen nyújtjuk ki a kekszes masszát, ha ragadna, kevés porcukorral meghinthetjük, hogy könnyebben dolgozhassunk. Egyenletesen megkenjük a kókuszos krémmel a barna tésztát, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, becsomagoljuk a fóliába, és 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Tálaláskor a külsejét is megszórhatjuk kókuszreszelékkel, felszeletelve kínáljuk.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.