Elképesztő népszerűségnek örvend a mindössze három alapanyagból álló légiesen könnyű sütemény, ami egy csokiszuflé és egy sajttorta erényeit egyesíti. Mutatjuk is a receptet – videóval!

Japán sajttortaként terjedt el, de van, aki kínai sajttortaként ismeri. Valószínűleg nem ősi recept, hanem egy kreatív szakács találmánya, mindenesetre elképesztően egyszerű és ellenállhatatlanul finom, pihekönnyű nyalánkság: csokoládé, tojás és natúr krémsajt van benne, és semmi más. Lényegében egy szuflé, vagyis felfújt – csokoládéval és krémsajttal –, de annyira nagyszerű, hogy megérdemli a torta nevet is!

Légiesen könnyű, isteni finom, még cukor sincs benne ;)
Légiesen könnyű, isteni finom, még cukor sincs benne ;)
Forrás:
iStock

Pihekönnyű sajttorta 

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 12 dkg fehércsokoládé (készülhet tejcsokival, étcsokival is, csak akkor nem lesz ilyen gyönyörű hófehér)
  • 12 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A csokoládét egy tálkába tördeljük, és gőz felett felolvasztjuk. Hozzákeverjük a krémsajtot, elkeverjük. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne a tojássárgákat is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Először 2 evőkanálnyi habbal fellazítjuk a csokis keveréket, majd két részletben óvatosan beleforgatjuk a maradék tojáshabot is.

A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Egy kisebb sütőformát kibélelünk sütőpapírral, és a masszát belesimítjuk. Vízgőzben sütjük először 170 fokon 15 percet, majd 160 fokra mérsékelve újabb 15 percet. Végül a kikapcsolt sütőben hagyjuk pihenni még 15 percet.

Ezután kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor meghinthetjük porcukorral.

A videón jól követhető a munkafolyamat, az arányokat és a hőmérsékleteket, sütési és pihentetési időket fentebb leírtuk:

Objektum doboz

Ízesíthető is egy kis reszelt citrom- vagy narancshéjjal, egy kevés likőrrel vagy kókuszreszelékkel, de csak keveset adjunk hozzá, hogy a különlegesen könnyű állaga ennek a csodának megmaradjon, illetve kínálhatunk mellé gyümölcsragut, akár egy kis csokiszószt is...

Forrás:
iStock

Talán hihetetlennek tűnik, de a sajttorta népszerűsége hosszú évszázadokkal ezelőtt indult hódító útjára a világon. Nem csoda tehát, hogy ennyi idő alatt megszámlálhatatlan változata született, hiszen a különböző országok hozzátették a saját jellegzetes alapanyagaikat, a mazsolától a rumtól kezdve a mangóig és a licsiig különféle ízekkel varázsolták egyedivé az édességet. Ez a könyv megmutatja, milyen egyszerű is a sajttorta elkészítése, mégis mennyire sokféle finomság születhet belőle. Ez az egyedülálló receptgyűjtemény a legjobb sajttortákat tartalmazza a világ minden tájáról.