Írd be, mit keresel:

Székelykáposzta, a kiadós magyaros

A székelygulyás vagy székelykáposzta egy jófajta sertéspörkölt és savanyított káposzta házassága, gyakran egy kis tejföllel gazdagítva. Tartalmas, magyaros egytálétel, és csalóka a neve: nem Erdélyből származik!

Cookta - 2016.03.12.
Székelykáposzta, a kiadós magyaros

Aki azt gondolja, hogy erdélyi étel a székelykáposzta vagy székelygulyás, meg fog lepődni: valójában pesti receptről van szó, mégpedig érdekes történettel, amely Petőfi Sándorhoz is kapcsolódik, itt olvashattok róla.

Egyszerűen elkészíthető étel a székelykáposzta. A pörköltalapon érdemes a húst először legalább félig megpuhítani, majd ezután hozzáadni a káposztát, mert így főnek együtt tökéletes állagúra. A sertéshúst helyettesíthetjük soványabb szárnyassal, használhatunk hozzá szaftosabb pulykacombot, filézett csirkecombot, de készíthető igazán sovány csirke- vagy pulykamellel is – ezek gyorsabban el is készülnek, bár nem lesz olyan testes, tartalmas a fogás.

Vannak, aki tejfölösen szeretik a székelygulyást, mások csak tálaláskor halmoznak belőle a tetejére, de olyanok is akadnak, akik szerint nem szükséges semmi más hozzá, mint friss kenyér. Ha tejfölösen szeretjük, egy kis liszttel elkevert tejföllel az utolsó percekben összeforralhatjuk, selymesebb lesz így az étel. Tálaláskor pedig megszórhatjuk egy kis kaporral, ha szeretjük – a káposztához jól illik, főleg a tejfölös változathoz.

Székelykáposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg aprított savanyú káposzta
  • 80 dkg sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • bors
  • pirospaprika
  • köménymag
  • babérlevél
  • tejföl a tálaláshoz

Elkészítés: Apróra kockázzuk a megtisztított hagymát, a sertéshúst is 2 cm-es kockákra vágjuk.

Olajon megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig pároljuk, majd köménymagot és pirospaprikát hintünk rá.

Kevés vízzel felöntjük, majd 10-15 percig lefedve puhítjuk a húst.

Ezután hozzáadjuk a káposztát, és lefedve dinszteljük további fél órát, amíg minden megpuhul.

Tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.