Írd be, mit keresel:

Fekete-fehér pitetorta dupla töltelékkel

A különféle pitetorták mindig sikert aratnak: nem bonyolult az elkészítésük, egyszerű töltelékkel is fantasztikusan finomak, hát még ha még egy kicsit variáljuk, rétegezzük, gazdagítjuk. Ez a ricottás-mákos pitetorta ezt bizonyítja!
Cookta - 2016.03.14.
Fekete-fehér pitetorta dupla töltelékkel

Hétvégi desszertnek, de akár ünnepi alkalomra is ideális, meglepetés ugyanis a második réteg… De ha valaki nem tudja eldönteni, hogy mákos vagy ricottás pitét süssön, annak is jó választás. 😉 A ricottás réteg kellemesen citrusos, ami remekül kiegészíti a mákos tölteléket.

Ha van időnk, a tésztát elkészíthetjük mi magunk, nem nagy kunszt, de használhatunk hozzá kész omlós tésztát is, ezzel pikk-pakk összeállítható ez a tortának is beillő izgalmas pite. A hazai desszerteknél népszerű mákos töltelék mellett azért ajánljuk a ricottát túró helyett, mert krémesebb, könnyebb a túrónál, de persze áttört, krémesebb túrót is használhatunk hozzá.

Forrás:
iStock

Ricottás-mákos pitetorta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • pici só

A mákos töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 1 dl víz
  • zsemlemorzsa
  • őrölt fahéj
  • 1/2 citrom héja

A ricottás töltelékhez:

  • 25 dkg ricotta
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 citrom héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojásfehérje
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés: A tésztához a lisztet, a vajat, a tojást, a tejfölt és a sót összedolgozzuk, és 1 órát a hűtőben pihentetjük.

A mákos töltelékhez a vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, az őrölt fahéjat, a reszelt citrushéjat, és ha szükséges, kevés zsemlemorzsát.

A ricottás töltelékhez a ricottát habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a liszttel, majd lazán beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjét.

A tésztát kinyújtjuk, a piteformába tesszük úgy, hogy kis pereme is legyen, majd megszurkáljuk villával. 200 fokos sütőben 10 percet elősütjük. Ezután elosztjuk rajta egyenletesen a mákos tölteléket, majd rásimítjuk a ricottás krémet.

Ezután a 180 fokosra mérsékelt sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt megsütjük.

Egész mákkal és reszelt citromhéjjal díszíthetjük.

Forrás:
iStock

A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a dupla csokoládés tortákig, a gyerekek által is elkészíthető fagylalttortáktól a gyakorlatot igénylő charlotte-ig 1001 receptet tartalmaz a világ minden tájáról. Könnyen követhetően és a kezdők számára is érthetően írja le a recepteket, amelyeket a könyv szerzői ki is próbáltak. Kelt és leveles tészták, csokoládés, túró- és ünnepi torták, zöldségből készült reformsütemények – valamennyi műfaj képviselteti magát. A süteményrecepteket krémek, mázak és mártások leírásai egészítik ki.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.