Írd be, mit keresel:

@90 @napos @diéta

Engem tényleg megborzongatott a gondolat, hogy csupán 90 napig kell szenvednem, és az életem (meg hát a súlyom, az alakom, az anyagcserém illetve a párkapcsolati státuszom) végérvényesen megváltozik. Örökké soványnak lenni, és persze – ebből következően – sikeresnek, szerelmesnek és egészségesnek többet is megér, mint három kis nyomorult hónap, még akkor is, ha eközben négynaponta gyakorlatilag éheznem kell.
Cookta - 2016.03.16.
@90 @napos @diéta

Komolyra fordítva a szót, a – közismert nevén szétválasztó, avagy 90 napos diéta – valóban csodákat tehet, ha valaki képes betartani, mert állítólag megváltoztatja az anyagcserét, így a kilók soha többé nem jönnek vissza.

Igaz, ez a „soha többé” még nem bizonyított, mivel (gondolom) akik végigcsinálták valamikor, még mind élnek, azok viszont, akik ellenőrizték volna őket, talán már meghaltak. Ám mindenképp érdemes számba venni, mint karcsúsodási lehetőséget.

Nyers zöldség minden nap, minden étkezéskor fogyasztható!

Nyers zöldség minden nap, minden étkezéskor fogyasztható!
Forrás:
iStock

A 90 napos diéta nagyon hasonlít a testkontrollhoz, és ugyanazon az elven működik. (A testkontroll diétáról itt olvashatsz.) Itt is arról van szó, hogy a különféle élelmiszerek lebontásához más-más kémhatású emésztőnedvekre van szükség, melyek semlegesíthetik egymást. Ezért a fehérje nem ehető együtt a szénhidráttal és a keményítővel (mely utóbbi szintén cukorra bomlik). A különbség a két diéta között, hogy míg a testkontroll ezt csak étkezésenként szabályozza, a 90 napos szétválasztó diéta naponta írja elő, mit ehetünk és mit nem.

Szabályok:

– A sorrendet be kell tartani! Az étrendben semmit sem szabad átugorni.

– A diéta alatt havonta egyszer víznapot kell tartani, amely a gyümölcsnap után következik, és a proteinnappal folytatódik. Kávé, üres tea, ásványvíz, citromos víz – ezek ihatók.

– A 90 nap elteltével bármit és bármikor ehetünk, persze módjával és észszerűen, kivéve, hogy újabb 90 napig a reggeli továbbra is gyümölcs.

Étrend:

REGGELI – minden nap ugyanaz

Gyümölcs, gyümölcs, gyümölcs. Ebéd előtt egy órával már ne együnk többet belőle. (A lekvár, a kompót, a gyümölcs ízesítésű üdítőital valamint a 100%-os gyümölcslé nem számít annak, fontosak a rostok, a friss gyümölcs minden energiája.)

1. nap – Fehérje nap

Minden állati származék ehető: húsok, halak, tengeri herkentyűk, tejtermékek, tojás. Friss, nyers zöldség bármelyik napon ehető.

A fűszeres sült csirkeszárny is jó választás >>

Fűszeres sült csirkeszárny salátával tökéletes fehérje napra

Fűszeres sült csirkeszárny salátával tökéletes fehérje napra
Forrás:
iStock

Ebéd: Egy szép nagy szelet (200 gramm) főtt vagy sült hús, de helyettesíthető 3 tojással vagy ennek megfelelő mennyiségű sajttal, hallal. Dresszing nélküli salátát korlátlanul ehetünk, fehérje napon joghurtos, tejfölös salátaöntet is megengedett.

Fogyasztható még: 2 deci tiszta, üres húsleves.

Vacsora: Ugyanaz, mint az ebéd, de lehet másfajta a fehérje. Desszert nincs.

2. nap – Keményítő nap

Ebéd: Bármilyen zöldségféle (bab, borsó, zöldbab, lencse, sárgarépa, burgonya) főzve vagy sütve. A rizs is keményítőnek számít. Nyers zöldség akár salátának korlátlanul.

Vacsora: Ugyanaz, mint az ebéd.

Sült vagy párolt zöldségek minden formában, friss salátával kiegészítve is tökéletes erre a napra

Sült vagy párolt zöldségek minden formában, friss salátával kiegészítve is tökéletes erre a napra
Forrás:
iStock

3. nap – Szénhidrát nap

Ebéd: Főtt tészta fűszerezve vagy pizza (sajt nélkül), tojás és tejtermék nélkül készült sütemény, kenyér…

Vacsora: Két kisebb szelet torta, esetleg 3 gombóc fagyi, vagy hasonló fogás, mint délben.

Ajánlott desszert: 1 szelet (3 kocka) főzőcsokoládé.

Sokaknak ez a kedvenc napjuk – a tészta miatt :)

Sokaknak ez a kedvenc napjuk – a tészta miatt 🙂
Forrás:
iStock

4. nap – Gyümölcsnap

Víz és friss gyümölcs egész nap, bármennyi és bármilyen.

(Éjjel 10 körül, amikor már sírni tudnál, mert a szemed hangos kopogása miatt nem tudsz elaludni, gondolj a másnapi finom husiebédre. Ne félj, a reggeli gyümölcsevéssel nem lesz baj, mert akkor már furcsa módon egyáltalán nem leszel éhes.)

Minden gyümölcs szabad, sőt ajánlott, egészen délig

Minden gyümölcs szabad, sőt ajánlott, egészen délig
Forrás:
iStock

Figyelem! Akik naponta gyógyszert szednek, például vérnyomáscsökkentőt, azok konzultáljanak az orvosukkal, hogy a gyümölcsnap és a délig tartó gyümölcsevés összeegyeztethető-e az állapotukkal.

Egy csalogató recept-tipp szénhidrát napra, aki szereti a fokhagymát, az imádni fogja ezt a tésztát, ráadásul az elkészítése is roppant egyszerű.

Fokhagymás spagetti

Hozzávalók 2 személyre:

  • 25 dkg spagetti (lehetőleg tojás nélkül gyúrt, a durum spagettik általában ilyenek)
  • kevés olívaolaj
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • vöröshagyma, lilahagyma, póré, újhagyma tetszés szerint
  • tetszés szerint TV paprika vagy kaliforniai, de nem kötelező
  • ha szeretjük a csípőset, jöhet egy kis chili is
  • friss bazsalikom és oregánó
  • bors
  • 1 szép nagy paradicsom

Elkészítés: A tésztát feltesszük főni sós vízben. Közben az olaj felén megpirítjuk a felaprított hagymát és paprikát, valamint a durvára vágott fokhagyma felét. Ha megpirult és megfonnyadt, rádobjuk a bazsalikomot, az oregánót, sózzuk, borsozzuk, pár pillanatig átforgatjuk. A tésztát leszűrjük, a serpenyőbe öntjük a fűszeres-hagymás keverékhez, ráöntjük a maradék olívaolajat, belepréseljük a maradék fokhagymát, meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel, majd újra laposan átkeverjük. Ha van friss bazsalikomunk, pár levelet a kész tésztára is szórjunk. Néhány karika paradicsommal díszítjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.